2009-05-13 14:37:58• hírek • MTI/Reuters

Az akupunktúra enyhíti a hátfájást

A hagyományos orvosi módszereknél hatásosabbnak bizonyul a hátfájás kezelésében az akupunktúrás eljárás, jelentse az a fájó testrész tűkkel vagy akár fogpiszkálókkal való szurkálását - derült ki amerikai kutatók tanulmányból, mely az Archives of Internal Medicine című folyóiratban jelent meg.

A különböző akupunktúrás kezelések hatékonyságának vizsgálatában 638 krónikus alsó hátfájástól szenvedő páciens vett részt, akiket eltérő módszerekkel kezeltek. Míg az első csoport tagjai hét héten keresztül hagyományos akupunktúrás kezelést kaptak, melynek hatékonysága közismert a fájdalom tompításában, addig másoknak személyre szabott kezeléseket írtak elő. Egy harmadik csoportnál tű helyett fogpiszkálókkal célozták meg az akupunktúrás pontokat, ám a hagyományos akupunktúrás eljárástól eltérően nem szúrták át a bőrt. A negyedik kategóriába tartozóknál a hagyományos orvosi eljárásoknak megfelelően jártak el, vagyis gyógyszeres kezelést és fizioterápiát alkalmaztak.

Nyolc héttel később az akupunktúrával kezelt páciensek 60 százaléka jelentős jobbulásról számolt be, szemben a hagyományos orvosi kezelésben részesültekkel. A fájdalom enyhítésére vonatkozóan nem volt jelentős különbség a tűkkel vagy fogpiszkálókkal történt akupunktúrás kezelések között.

A kutatók elmondása szerint vannak bizonyítékok arra, hogy 2000 évvel ezelőtt is tűket használtak az ilyen típusú gyógymódoknál, és léteznek olyan képekkel ellátott tanulmányok is, amelyek azt mutatják, hogy "az akupunktúrás pontokon való felületi és mély tűszúrások ugyanazt a hatást váltják ki a szervezet véroxigén szintjének válaszaiban".
"Az eredményeink azt mutatják, hogy nem kell a tűket beleszúrni az emberekbe a hatás eléréséhez" - mondta Daniel Cherkin, a seattle-i Group Health Center for Health Studies által készített kutatás vezetője.

Egy másik tanulmány kimutatta azt is, hogy a bőr könnyed érintése előidézhet olyan érzelmi és hormonális reakciókat, amelyek magyarázatul szolgálhatnak az akupunktúrás kezelések jótékony hatására.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: