2006-01-05 13:37:34• hírek • Szatmár.ro

Agyvérzést kapott Saron

Az izraeli miniszterelnök felépülésére igen csekély remények vannak.

 

Súlyos agyvérzést szenvedett Ariel Saron izraeli kormányfő, akit szerda késő esti kórházba szállítását követően több órás műtétnek vetettek alá, jogköreit pedig ideiglenesen helyettesére ruházták át.

Az összesen mintegy hétórás műtéttel elállították a vérzést Saron agyában, és az izraeli kormányfőt az idegsebészeti intenzív osztályra szállították át - közölte a jeruzsálemi Hadassza kórház igazgatója. A miniszterelnök életfunkciói stabilak, de állapota továbbra is súlyos. A kormányfő kezelésében részt nem vevő idegsebészek szerint nem valószínű, hogy a miniszterelnök képes lesz teljesen felépülni egy ilyen erős agyvérzés után. Délelőtt rendkívülu ülést tart az izraeli kabinet.

Általában egy nappal az agyvérzés után lehet megállapítani, hogy az milyen maradandó károsodásokat okozott a betegnél.

Délelőtt sürgős ülést tart az izraeli kabinet a kormányfői teendőket ideiglenesen átvevő Ehud Olmert miniszterelnök-helyettes vezetésével, akire a miniszterelnöki jogköröket ideiglenesen átruházták.

Saront a három héten belüli második agyvérzés akkor érte, amikor ismét korrupciós ügyek gyanújába keveredett. Az izraeli rendőrség szerdán jelentette be, hogy újabb bizonyítékaik vannak arra vonatkozóan, hogy a Saron család hárommillió dollár csúszópénzt kapott egy osztrák milliárdostól.

Saron állapota súlyosan érintheti novemberben létrehozott új, centrista pártja, a Kadima (Előre) márciusi választási esélyeit is, mert a párt kampányát éppen a kormányfő személyére, mint "a béke és a biztonság erős vezetőjére" építette. Az eddigi közvélemény-kutatások kivétel nélkül a Kadima fölényes győzelmét jósolták a Likud és a Munkapárt előtt. Saron esetleges halála, vagy munkaképtelensége minden bizonnyal politikai felfordulást okozna a választásokra készülő országban.

Jona Mecger izraeli főrabbi felszólította az izraelieket, hogy imádkozzanak Saronért. George Bush amerikai elnök a washingtoni Fehér Ház által kiadott közlemény szerint "osztozik az izraeliek aggodalmában", Saront pedig "a béke bátor embereként" méltatta.

Élőben tudósítanak az arab nyelvű műholdas televíziók is

Ahmed Dzsibríl, a Népi Front Palesztina Felszabadításáért-Főparancsnokság elnevezésű, szíriai székhelyű szélsőséges fegyveres szervezet vezetője Damaszkuszban "Isten ajándékának" nevezte Saron súlyos betegségét. Ugyanakkor az al-Arábíja csatorna palesztin kommentátora úgy beszélt Saronról, mint "az első izraeli vezetőről, aki felhagyott azzal a követeléssel, hogy Izraelnek joga van az összes palesztin földre", utalva a Gázai övezetből történt kivonulásra. "Egy élő Saron jobb ma a palesztinoknak, mindazoknak a bűnöknek ellenére, amiket elkövetett ellenünk" - mondta a hírmagyarázó. Raanan Giszin, Saron szóvivője a kórház előtt nyilatkozva figyelmezette Izrael ellenségeit, "akik esetleg eljátszanak azzal a gondolattal, hogy kihasználják ezt a helyzetet": az izraeli hadsereg és a biztonsági erők készek szembeszállni velük.

Saront rosszullét miatt szállították be a jeruzsálemi Hadassza kórházba, ahol csütörtökre szívműtétre volt kiírva. A kormányfő a Negev-sivatagban lévő birtokán pihent a tervezett műtét előtt.

Saron először december 18-án szenvedett enyhe agyvérzést, azóta véralvadásgátló gyógyszerekkel kezelték, csütörtökön pedig szívműtétet terveztek rajta elvégezni. A politikus jelentős súlyfelesleggel küszködik, de ezt leszámítva az első szélütés után végzett orvosi vizsgálatok során egészségi állapotát általában véve jónak találták.

(stop)

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: