2018-06-05 10:53:49• hírek • MTI

Az agydaganattal is felveszi a harcot egy leukémia kezelésére fejlesztett hatóanyag

Az agytumor leggyakoribb és leghalálosabb típusának kezelésében is segíthet az egyik limfómákra és leukémiára kifejlesztett hatóanyag egy új tanulmány szerint. A szakemberek szerint sürgető lenne, hogy a páciensek mihamarabb részesülhessenek az új kezelésben.

A Science Translational Medicine című tudományos lapban bemutatott felfedezés reményt adhat arra, hogy az ibrutinib nevű hatóanyag egy napon a rosszindulatú agydaganatban (glioblastoma) szenvedő betegek kezelésére is használható lesz, és növelheti a kór jelenleg nagyon alacsony túlélési arányát.


A Clevelandi Klinika Lerner Kutatóintézetének tudósa szerint az ibrutinib lelassította az agytumor növekedését az egerekben, és tízszeresére növelte azt a túlélési arányt, amely a jelenleg használt kemoterápiás szer alkalmazására jellemző.


A kutatók a vizsgálatok során rájöttek, hogy az ibrutinib megfékezi a glióma őssejtjeit. Ezekre az agytumor sejtekre agresszív terjedés jellemző, és a legtöbb kezelésnek képesek ellenállni. A tanulmány szerint az ibrutinib kombinálása sugárterápiával meggátolhatja, hogy az őssejtek ellenállóvá fejlődjenek.


A glioblastoma a leghalálosabb kimenetelű agytumor, és erősen ellenáll a jelenlegi terápiáknak. Nagy szükség van arra, hogy a lehető leggyorsabban új kezelést kapjanak az ebben szenvedő páciensek – hangsúlyozta a kutatást vezető tudós.


Az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerbiztonsági hivatal által engedélyezett gyógyszer használata lehetővé tenné, hogy a szakemberek átlépjenek a hosszadalmas szabályozási vizsgálatokon, amelyek egy új kezelés esetében szükségesek, így valószínűleg jóval hamarabb állhatnánk neki a klinikai vizsgálatoknak – tette hozzá.

Hozzászólás:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # hétvégiinterjú # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: