2013-08-22 15:55:48• hírek • Kocsis Zoltán

Az agrárium iránt érdeklődött a Szatmárra látogató holland nagykövet

Csütörtökön egynapos munkalátogatásra érkezett Szatmárnémetibe Matthijs van Bonzel, a Holland Királyság bukaresti nagykövete valamint Walterus Reijers, Hollandia kolozsvári tiszteletbeli konzulja. A látogatáson beruházási lehetőségekről tárgyaltak a felek, a vendégek nem meglepő módon elsősorban a mezőgazdaság iránt érdeklődtek.

A házigazdák, Eugeniu Avram kormánybiztos, Radu Roca, Szatmárnémeti alpolgármestere és Daniela Culic, a Kereskedelmi, Gazdasági és Mezőgazdasági Kamara elnöke a beszélgetés nyitányán felvázolták Szatmár megye adottságait, beruházási lehetőségeit. Kiemelték a Magyarország és Ukrajna közelsége jelentette stratégiai pozíciót, a nemzetközi repülőtér valamint az uniós normáknak megfelelő ipari parkok meglétét. Avram elmondta, jelen pillanatban Szatmár megyében 23 holland érdekeltségű cég működik, s rajtuk kívül pedig említést tett a barométerként is szolgáló nagy német cégekről.

Van Bonzel nagyobb nyitottságot kért a beruházókkal szemben a helyi önkormányzatok, hatóságok részéről. Felhívta a figyelmet, hogy úgy kell gondolkodniuk, mint egy beruházó, ha ténylegesen befektetőket akarnak vonzani. Fontos teendőnek nevezte a bürokráciai akadályok lebontását is. Reijers azzal a praktikus ötlettel állt elő, hogy szükség lenne egy angol nyelvű honlapra, ahol Szatmár megye reklámozhatná magát a külföldi beruházók számára. A megyéről szóló információkat tartalmazó internetes oldal kialakításának ötlene nem új, hisz tavaly júliusban Philippe Beke belga nagykövet is hiányolta.

A holland küldöttség elsősorban a szatmári mezőgazdaság állapota iránt érdeklődött. Elmondták, a hatóságoknak meg kell találniuk azokat az eszközöket, amelyek a vidéket, a mezőgazdaságot vonzóvá teszik a fiatalok számára. Figyelmeztettek, hogy a tisztázott tulajdonjogi viszonyok mind a mezőgazdászok, mind a beruházók számára nagyon fontosak. Hiányolták a mezőgazdasági társulásokat, amelyek nyugaton eredményesen működnek.

Avram igyekezett elmagyarázni, hogy 50 év kommunizmus után a szatmári gazdák többsége ódzkodik attól, hogy földjét, tulajdonát bármiféle társulásba adja. A kormánybiztos leszögezte továbbá, hogy Szatmár megyében a földek túlnyomó többségének tulajviszonya tisztázott.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: