2017-11-08 12:43:56• hírek • Bede Emőke

Az adótörvénykönyv módosítása sérti a helyi autonómia elvét

A polgármester által szerdára összehívott sajtótájékoztatón többek között az adótörvénykönyvet érintő módosításról is szó esett.

Döntés született a szerdai nap folyamán az adótörvénykönyv módosítását illetően. Ennek értelmében a jövedelemadó kulcsa 16 százalékról 10 százalékra csökken, viszont a társadalom- és egészségbiztosítási járulékok teljes mértékben a munkavállalóra hárulnak. A mai napirendi pontok között érdekes módon nem esett szó a bruttó fizetés összegének emeléséről.

 

Szatmárnémeti polgármestere csalódottságát fejezte ki az elfogadott tervezetet ilettően: „Azt gondolom, hogy a mai nap a romániai önkormányzatiság egyik legsötétebb napja, hiszen a kormány egy olyan sürgősségi kormányrendeletet fogadott el, amely nagymértékben befolyásolja az önkormányzatok működését és költségvetését.”
 

Mint arról Kereskényi Gábor beszámolt, a döntés következtében Szatmárnémeti összköltségvetésében egy 34 millió lejes hiány lép majd fel. A hiányt természetesen pótolni kell, viszont hogy miként lehet ezt kivitelezni, arra a kormánynak egyelőre nincsen reális javaslata. A polgármester szerint elfogadhatatlan, hogy olyan nagyvárosi önkormányaztoktól vonnak el ezáltal pénzt, melyek kulturális intézményeket, sportegyesületeket tartanak fenn, gondoskodnak a közvilágításról, a köztisztaságról és a közszállításról is.

 

„A kormány szembefordult azokkal a nagyvárosokkal, amelyek Románia GDP-jének a két harmadát adják, és gyakorlatilag az ország gazdaságának a motorjai. Ez nagymértékben sérti a helyi autonómia elvét és teljes káoszba sodorja a nagyvárosokat” –véli Kereskényi.
 

Az újonnan elfogadott döntés által a kormány szinte ellehetetleníti az önkormányzatokat, akik így nem lesznek képesek még a törvénybefoglalt feladataikat sem ellátni. A polgármester úgy véli, hogy ezután az országban semmiről sem lehet majd biztosan nyilatkozni, hiszen a szerdai nap bebizonyította, egy döntés által minden jövőbeli tervet egy tollvonással át lehet húzni.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: