2017-10-18 13:27:25• hírek • Kocsis Zoltán

Az a jó, ha öreg – mármint az épület

Kétszázötvenkilenc – Szatmár megyében ennyi épületben zajlik tanügyi tevékenység anélkül, hogy az épület tűzvédelmi engedéllyel rendelkezne. Mi több, 179-nek nincs is szüksége ilyen jellegű dokumentumra. Mert régi! Magyarán minél régebbi egy épület, annál jobb! És ez nem csak a tanügyi intézmények esetében igaz....

Október 31-én jár le a türelmi időszak, ezt követően súlyos büntetésekre számíthatnak azok, akik időközben nem készítették el a tűzvédelmi engedélyeket. Vonatkozik ez magánszemélyek, cégek, állami és közintézmények épületeire egyaránt. A Szamos Sürgősségi Helyzetek Felügyelőségének (ISU) vezetői ennek kapcsán informális megbeszélésre invitálták szerdán az érintetteket.

Unalomba fulladó egy órás törvényismertetés után Gheorghe Dima parancsnok ekkor tért ki a tanügyi intézmények és azok épületeinek helyzetére. Ezek kapcsán került szóba aztán egy igazi anomália.

Szatmár megyében jelenleg 69 tanügyi intézmény rendelkezik tűzvédelmi engedéllyel, 20 esetben folyamatban van az eljárás, 42 intézménynek pedig nincs engedélye. Ami ezen intézmények épületeit illeti, 212 építménynek van engedélye, 253-nak pedig nincs. Ráadásul 179 épületnek nincs is rá szüksége! Nem mintha annyira modern lenne. Épp ellenkezőleg. Mert régi.

Romániában ugyanis 1992-ben lépett életbe a törvény, amely megköveteli a tűzvédelmi jóváhagyás, illetve engedély meglétét. (Más kérdés, hogy a Colectiv klubban 2015. október 30-án bekövetkezett tragédia előtt kevéssé vették komolyan ) Mivel azonban egy törvényt nem lehet visszamenőleg alkalmazni, ez azokra az épületekre (figyelem, nem csak tanügyi épületekre vonatkozik!), amelyek 1992 előtt épültek és időközben nem szenvedtek semmiféle strukturális, statikai módosítást, nem vonatkozik!!

Ha bárki építkezésre adja a fejét vagy módosítani kíván a már meglévő épületen, a terveket el sem kezdheti tűzvédelmi jóváhagyás nélkül, az épületben nem folytathat semmiféle tevékenységet tűzvédelmi engedély nélkül. Amennyiben – mint írtuk – az épület nem 1992 előtt épült....

A megbeszélésen kiderült, nincs tűzvédelmi engedélye az Északi Színháznak sem. Pedig az épület a törvény életbe lépése előtt pontosan száz évvel épült! Csakhogy a közelmúltban sikerült végre teljes mértékben felújítani, restaurálni. (Nonszensz, de ha ez nem valósult volna meg, nem lenne ilyen jellegű gondja.) A tervek elkészültét követően azonban módosultak a tűzvédelmi előírások, így az emeleti páholyban fellépő esetleges füst elvezetése nem felel meg az időközben életbe léptetett szabályozásnak, magyarázta Stier Péter adminisztratív igazgató.

Mindez pedig – amint azt mondani szokás – nem játék: 5.000 és 100.000 lej közötti bírságot vonhat maga után a mulasztás. Sőt, extrém esetben akár 3 hónap és egy év között terjedő börtönbüntetést is.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: