2012-11-23 11:01:06• hírek • MTI

Az USL-nek segítség kell az alkotmánymódosításhoz

Crin Antonescu, a romániai kormányzó Szociál-liberális Szövetség (USL) társelnöke a Romániai Magyar Demokrata Szövetségtől (RMDSZ) kérne támogatást az alkotmánymódosításhoz, ha az USL a választásokon nem szerezne kétharmados parlamenti többséget - derült ki a politikus tévéinterjújából, amelyet pénteken ismertettek a román lapok.

"Persze az USL ragaszkodik az alkotmány első cikkelyéhez, amely leszögezi, hogy Románia egységes nemzetállam. Ezt nem lehet összeegyeztetni az RMDSZ és más magyar politikai alakulatok föderális államberendezkedésre vonatkozó elképzeléseivel. De azt hiszem, túl tudunk lépni ezen, az RMDSZ nem egy olyan partner, amellyel ne lehetne tárgyalni. Az RMDSZ - képletesen szólva - már régóta megkapta a román állampolgárságot a politikában" - jelentette ki Antonescu.

Arra a műsorvezetői kérdésre, hogy bevennék-e az RMDSZ-t a kormányba, Antonescu azt mondta, csak akkor, ha sikerül közös programban megegyezni. Hangsúlyozta, hogy kudarc lenne a kormánypárt számára, ha nem szerezné meg a parlamenti helyek több mint felét a december 9-i választásokon.

"Azért kérjük a románok voksait, hogy USL-kormányt tudjunk alakítani, és ne függjünk másoktól (...) Mindazonáltal körültekintően kezeljük az RMDSZ-szel való kapcsolatunkat, hiszen az USL egy nagy szövetség, és a projektünk nemcsak négy évre szól. Akkor is, ha nem maradunk együtt kormányon, egyáltalán nem ártana, ha az RMDSZ, amely bizonyos értékeket képvisel, legalább partner lenne ebben a politikai projektben" - mondta az USL társelnöke.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: