2012-09-09 14:02:42• hírek • Kocsis Zoltán

Az USL-kormány eredményei: botrány egymás hegyén-hátán

Botrányok egymás hegyén-hátán, az ország hitelvesztése, külföldi megítélésének romlása, a lej értékének csökkentése, be nem tartott gazdasági ígéretek. Ez jellemzi a Szociál-Liberális Szövetség (USL) vezette román kormány tevékenységét az első négy hónapban az econtext.ro gazdaságelemző hírportál szerint.

A mértékadó szaklap elemzésében emlékeztet arra, hogy április végén egy bizalmatlansági indítvány révén az akkori ellenzék megbuktatta Razvan Ungureanu kormányát, majd május 7-én a Victor Ponta vezette USL-kormány lépett a helyére. Tevékenységüknek első négy hónapját az econtext.ro szerint két nagy horderejű esemény jellemzi leginkább: a Traian Basescu köztársasági elnök felfüggesztése körüli botrány valamint a lej értékének az euróhoz illetve a dollárhoz viszonyított csökkenése. A két dolog pedig nem független egymástól: utóbbi előbbi következménye. A nemzeti valuta értéke az elmúlt négy hónapban 6%-ot esett az európai, 12%-ot pedig az amerikai valutához képest.

A botrányok kapcsán a lap megemlíti az Adrian Nastase egykori miniszterelnök (megrendezett?) öngyilkossági kísérletét, a plagizálás valamint a referendum körüli botrányokat. A portál kiemeli a Ponta kormány azon lépését, amelynek következtében megemelkedett az állami alkalmazottak bére. „Ezt azonban érvénytelenítette az euró értékének növekedése. Ráadásul amíg a fizetések megemelése csak az állami alkalmazottakat érintette, addig az euró értékének emelkedése a teljes lakosságot sújtotta", állapítja meg a lap.

A cikk szerzői három szempont szerint elemezték a kormány eddigi tevékenységét: a be nem tartott ígéreteket, az eddigi lépések és azok következményeit vették górcső alá.

A be nem tartott ígéretek között említették a 4000 lej fölötti fizetések megadóztatását; a TVA csökkentését a mezőgazdaságban; az általános fizetések megemelését; a minisztériumok könyvelési átvizsgálását; egyes állami cégek magán menedzsmentjének bevezetését; állami cégek (Hidrolelectrica, TAROM, CFR Marfa) privatizálásának folytatását; gazdaságserkentő törvények életbe léptetését; pénzügyi változásokat (pl. a TVA csökkentését) vagy a munkahelyek teremtését lehetővé tevő lépéseket.

Ehelyett azonban az új kormány leváltotta egy sor állami cég és intézmény vezetőit, a szenátus és a képviselőház elnökét és az ombudsmant; csökkentette az alkotmánybíróság hatáskörét; úgy Ponta, mint két minisztere, Corina Dumitru és Ioan Mang plagizálási botrányba keveredett és botrány robbant ki Basescu felfüggesztése, a referendum és a körül is, hogy ki képviselje Romániát Brüsszelben az Európa Bizottság előtt. A megvalósítások között az állami alkalmazottak bérének 8%-os emelése és bizonyos, a vállalkozásoknak adható állami támogatások sorolhatóak.

Az USL-kormány tevékenységének következtében degradálódott a lej értéke, aminek megállítására a Román Nemzeti Bank közel két milliárd eurót költött. Visszaesett a bukaresti értéktőzsde és romlott Románia minősítése a legjelentősebb hitelminősítő, a Moody's értékelésében. Jelentősen romlott az ország külföldi megítélése, egy sor jelentős politikus (többek között Angela Merkel német kancellár) és intézmény (Európai Bizottság, Európai Parlament, Nemzetközi Valutaalap) bírálta az új kormányt. Mindezek pedig veszélyeztethetik Románia csatlakozását a schengeni övezethez, írja az econtext.ro, amely emlékeztet arra, hogy a Nemzetközi Valutaalap és az Európai Bizottság képviselői is elhalasztották romániai látogatásaikat és tárgyalásaikat.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: