2011-07-13 16:29:01• hírek • MTI

Az USL vinné a szavazatok felét

A román ellenzéki Szociálliberális Unió (USL) csaknem a szavazatok 50 százalékát kapná meg, ha jövő vasárnap rendeznének parlamenti választásokat Romániában.

A Román Társadalomtudományok Intézete (IRSS) által végzett felmérés szerint a Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Konzervatív Párt (PC) alkotta USL-re a megkérdezettek 49,5 százaléka voksolna. Az ellenzéki szövetség után a román kormány fő erejét képező Demokrata Liberális Párt (PDL) következik, amely a felmérés szerint a voksok 22,5 százalékára számíthat.

Harmadik helyen van a román kormánykoalícióban helyet foglaló, független törvényhozókat tömörítő Románia Haladásáért Országos Szövetség (UNPR), amelyre a megkérdezettek 7,8 százaléka szavazna. Negyedik helyen a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) áll, a felmérés szerint a magyar szervezetre a megkérdezettek 5,7 százaléka adná voksát.
A Romániában öt százalékos parlamenti küszöböt átlépné a felmérés szerint a még hivatalosan be nem jegyzett Nép Pártja (PP), amely 5,2 százalékos eredménnyel szerepelne, a szélsőségesen nacionalista Nagy-Románia Párt (PRM) támogatottsága pedig 4,60 százalék.

Arra a kérdésre, hogy ha jövő vasárnap kerülne sor az államelnökválasztásra, kire szavaznának, a megkérdezettek közül legtöbben Crin Antonescu liberális pártelnököt jelölték meg. Rá az alanyok 32 százaléka szavazna. Második helyen Traian Basescu jelenlegi államfő áll, aki 22 százalékra számíthat. Victor Ponta szociáldemokrata pártelnök a voksok 17 százalékát gyűjtené be a felmérés szerint.

Romániában a jövő nyáron lesznek helyhatósági választások, 2012 őszén pedig parlamenti választásokra kerül sor.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: