2014-01-13 15:59:40• hírek • MTI

Az USL meg akar erősödni

Szövetségük megerősítésében állapodtak meg hétfőn a koalíciós pártok vezetői: Victor Ponta szociáldemokrata miniszterelnök és Crin Antonescu liberális szenátusi elnök.

A szakadás szélére került kormányszövetség vezetői közös sajtóértekezleten jelentették be: sikerült megállapodniuk, hogy Antonescu marad a Szociálliberális Szövetség (USL) közös államfőjelöltje, az USL-t alkotó pártok - a Szociáldemokrata Párt (PSD), a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Konzervatív Párt (PC) - ezentúl egységesen szavaznak a parlamentben, a vitás kérdésekben pedig előzetesen egyeztetnek, közölte Victor Ponta, a PSD elnöke. Korábban több szociáldemokrata politikus is azt szorgalmazta, hogy a PSD indítson saját jelöltet, és a kisebbségi frakció, valamint a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) támogatásával alkosson új kormánytöbbséget.

Ponta szerint az USL-t alkotó pártok számára egyértelmű kell legyen, hogy közös ellenfelük "Traian Basescu államfő rendszere", ennek a rendszernek a leépítésére pedig közösen kaptak kétharmados meghatalmazást a választóktól a 2012-es parlamenti választásokon.

Az USL arról is döntött, hogy az államfő-választást 45 nappal a tisztségben lévő elnök mandátumának lejárta előtt rendezik meg - jelentette be Crin Antonescu. Traian Basescu második mandátuma 2014 december 21-én jár le, így a voksolást várhatóan novemberben szervezik meg.

Az USL pártjai külön indulnak a májusi európai parlamenti választásokon, de jelöltjeik tartózkodnak egymás támadásától, és kidolgoznak egy közös európai akciótervet. Az USL vezetői megerősítették, hogy az EP-választásokkal egy időben akarják megszervezni a népszavazást az alkotmány módosításáról.

A még érvényben lévő ötven százalékos érvényességi küszöb meghaladása érdekében az alkotmánymódosításról rendezendő májusi népszavazás kétnapos lesz - mutatott rá Antonescu. Romániában nehéz meghaladni az 50 százalékos részvételt egy voksoláson, mert a névjegyzékben több millió olyan választó is szerepel, aki külföldön dolgozik. A referendumnak egy másik választási procedúrával való összekötése azt a célt szolgálja, hogy az ellenzék ne bíztathassa távolmaradásra híveit.

Antonescu hozzátette: az arányos, pártlistás választási rendszerhez való visszatérésről is megállapodtak. Az USL vezetőségi ülésén úgy döntöttek, hogy új választási törvényt dolgoznak ki, amely 300 főre korlátozná a képviselőház létszámát, a honatyákat pedig pártlistákról, szavazatarányosan választanák meg az állampolgárok, ugyanúgy, mint 1990 és 2004 között.

Országunkban 2008-ban választottak először egyéni választókerületes rendszerben törvényhozókat. Az arányosságot kompenzációs módszerekkel biztosító sajátos jogszabály azonban 2012-ben rosszul vizsgázott: csaknem 120 fővel emelkedett a parlament létszáma.

A szenátus tagjainak megválasztási módjáról Antonescu azt mondta, hogy arról a májusban elfogadandó alkotmánymódosítás előírásainak függvényében később döntenek.

Az RMDSZ korábban több ízben hangsúlyozta: a romániai magyarságnak nem jó a többségi rendszer, hanem az az érdeke, hogy számarányos képviselethez jusson az ország törvényhozásában.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: