2013-01-24 10:46:04• hírek • MTI

Az USL előre hozná az államfőválasztást

A román kormányzó Szociálliberális Szövetség (USL) javasolta, hogy fél évvel hozzák előre az államelnök-választást, 2014 decembere helyett a jövő év nyarán tartsák meg azt.

Victor Ponta román miniszterelnök elmondta: közölte már ezt a javaslatát az államfővel. Szerinte alkotmányos megoldást kell találni erre a kérdésre például úgy, hogy a nyári választásokon diadalmaskodó államelnök csak decemberben foglalja el a tisztséget, amikor lejár Basescunak a jelenlegi ötéves mandátuma, ami "4-5 hónapos átmeneti időszakot" jelentene Ponta szerint.

Crin Antonescu, az USL liberális társelnöke elmondta, kedd este Ponta, Traian Basescu államfő és ő találkoztak, a kormányfő ott vetette fel az előrehozatal kérdését.

Az USL azzal érvel, hogy 2014 májusában európai parlamenti választások lesznek, és azért, hogy Románia ne töltsön megint egy teljes évet választási kampányban, az elnökválasztást is májusban vagy júniusban kellene megtartani. A választási kampány időszakának lerövidítése hasznos lehet a román gazdaság stabilitása szempontjából - érvelt a kormányfő.

Traian Basescu szerda esti sajtónyilatkozatában kifejtette, csak abba hajlandó belemenni, hogy ismét egyszerre szervezzék meg a parlamenti és az államelnök-választást, amelyeket a 2003-as alkotmánymódosításkor toltak el egymástól. Legutóbb 2004-ben került sor egyszerre a két választásra. Rámutatott: csak abban az esetben hajlandó lemondani 2014 decembere előtt - amikor lejár az államfői mandátuma -, ha a parlament 588 képviselője és szenátora is lemond vele egyszerre, és kiírják a parlamenti és az elnökválasztást. Legutóbb decemberben voltak parlamenti választások Romániában. Basescu azt is feltételül szabta, hogy ültesse át a gyakorlatba az általa kezdeményezett 2009-es érvényes népszavazás eredményeit, amelyek az egykamarás parlament bevezetéséről, valamint a törvényhozók létszámának 300 főre csökkentéséről szólnak.

A Basescut támogató Demokrata Liberális Párt (PDL) szerint alkotmányos akadálya van az USL javaslatnak. Emil Boc volt miniszterelnök szerint hallatlan lenne, hogy "hét hónapon keresztül", májustól decemberig két államfője legyen egy országnak. Mint mondta, az USL be akarja biztosítani magának az elnöki tisztséget, amelynek várományosa Antonescu. Boc szerint a kétharmados többséggel kormányzó szövetség úgy akarja megvalósítani ezt a célját, hogy az alkotmánymódosításkor bevezetik az államfő parlament általi megválasztását, vagy megpróbálkoznak az elnökválasztás előrehozatalával.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: