2012-09-27 20:38:43• hírek • Kocsis Zoltán

Az USL azokat sújtja, akik fizetnek a szemétszállításért

Balfék az, aki Szatmárnémetiben fizet azért, hogy elszállítják a szemetét - ezt sugallja az USL csütörtöki döntése. A városi tanácsülésen parázs vita alakult ki a kérdés körül, ám az egy PDL-és szavazattal megtámogatott USL frakció többségi alapon átvitte a becsületesen fizetőket egyértelműen diszkrimináló döntést.

Alig tíz pont szerepelt a Szatmárnémeti Városi Tanács rendes havi ülésének programjában (az előző vezetés alatt soha nem volt ilyen „laza" dolguk a városatyáknak), ám közülük kettő parázs vitát váltott ki.

Azt egyhangúlag elfogadták a tanácsosok, hogy Dorel Coica polgármester beválasztatta magát az Olimpia labdarúgócsapatának elnökségébe, mint ahogy azt is, hogy a polgármesteri hivatal megszüntette az eddig a fizetéses parkolókat adminisztráló a Közlekedésbiztonsági Közszolgálatot. Ezzel kapcsolatban Láng László RMDSZ-es tanácsos csak annyit tett hozzá, reméli, végre nem lesznek buszmegállókban, járdákon vagy éppen a Pannónia-hotel előtt parkoló autók a városban.

Parázs vita robbant ki viszont a második pontnál, amelyben Coica azon speciális illeték megszüntetésére tett javaslatot, amelyet azoknak kell fizetniük, akiknek nincs szerződésük szemetük elszállítására a közterület-fenntartó vállalattal. A 2009 óta érvényben lévő szabályozás szerint ugyanis aki nem kötött 7,7 lej/fő értékű szerződést a Florisallal, annak 8 lejes speciális illetéket kellett fizetnie a Szatmárnémeti Adóhivatalban.

Maskulik Csaba RMDSZ-es tanácsos felhívta kollégái figyelmét, hogy mind országos törvény, mind tanácsi határozat kötelezi a város lakóit, hogy mindenkinek részt kell vennie a közteherviselésben. Ezzel szemben jelen pillanatban mintegy 67.000 szatmárnémeti lakosnak van érvényes szerződése a közterület-fenntartóval. Ez azt jelenti, hogy több, mint 30.000 személynek más pénzén szállították el a szemetét. Ezt kompenzálta a speciális illeték. Számításai szerint ezzel a lépéssel a városi kassza legkevesebb 670.000 eurótól esik el évente, amit valamiképpen kompenzálni kell.

„Majd mi megtaláljuk rá a megoldást", volt Coica egyetlen válasza. Láng László, Kereskényi Gábor, Fógel László, Nits János, Magyar Lóránt és a PDL-és Cosmin Ratiu valamennyien azzal érveltek, hogy amíg a város vezetősége nem mutatja be ezt a megoldást, addig el kellene halasztani a döntéshozatalt. „Ha nincs ez az illeték, akkor mi kötelezi az embereket, hogy fizessenek a szemétszállításért?. Az a hülye, aki fizetni fog", érveltek többen is.

Iosif Drimus, a helyi adóhivatal vezetőjének elmondása szerint a szabályozás életbe lépése óta közel 1,4 millió lejt hajtottak be az illeték révén. Ő azt kifogásolta, hogy az adóhivatal nem nyomozóiroda, amelynek az után kell nyomoznia, hogy kiknek nincs szerződésük a Florisallal - miközben a közterület-fenntartó vállalat szerint ők közölték az intézménnyel azok névsorát, akiknek szerződésük van.

Az RMDSZ és Ratiu tartózkodása ellenére az egy PDL-és szavazattal megtámogatott USL-frakció végül többségét kihasználva átvitte a határozatot. „Ez választási populizmus! - jelentette ki Maskulik. Törvény mondja ki, hogy aki fizetés nélkül részesül egy közszolgáltatás előnyeiből, az 500 és 1000 lej közötti büntetésben részesülhet. A polgármesteri hivatal vajon ezt a törvényt is meg akarja kerülni? Ezt a döntést meg lehet támadni az Adminisztratív Bíróságon, hisz több törvényt is megsért", tette hozzá Maskulik.

Szintén vita alakult ki az 5. pontnál, ahol a polgármesteri hivatal azt kezdeményezte, hogy bárki, akinek végleges épülete áll egy, a város tulajdonában lévő telken, az megvehesse a területet a várostól. Az RMDSZ ragaszkodott ahhoz a kitételhez, hogy ennek az épületlen legálisnak kell lennie. Az USL többségére támaszkodva ezt a tervezetet is átvitte. Akkor lepődtek csak meg tanácsosai, amikor az RMDSZ-frakció közölte: ez kétharmados döntés, ahhoz pedig kevés volt a 13 igen szavazat.

A tanácsülés poénja Adrian Albu nevéhez fűződik. Amikor a ülésvezető megkérdezte, hogy ki támogatja az RMDSZ módosító javaslatát, az előző mandátum alpolgármestere önkéntelenül felemelte a kezét. Kollégái meglepődve megkérdezték, hogy támogatja a javaslatot, mire ő még inkább meglepődve visszakérdezett: „Miért, mi a javaslatuk?"

Általános nevetés - mint egy komédiát nézve a színházban....

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: