2012-12-10 16:12:16• hírek • MTI

Az USL a parlamenti helyek kétharmadát is megszerezheti

A parlamenti helyek kétharmadát is megszerezheti Romániában a vasárnapi választásokon győztes Szociál-liberális Szövetség (USL) akkor is, ha a voksok kevesebb mint hatvan százalékát kapta - jelentette ki hétfőn Liviu Dragnea, az USL kampányfőnöke.

"Mintegy nyolcvan fővel növekszik a bukaresti parlament létszáma, ezért a teremben az ellenzéknek csak az erkélyeken jut majd hely" - tette hozzá a szociáldemokrata politikus.
A választási törvény szerint mindenképpen mandátumot kap az a jelölt, aki a szavazatok több mint 50 százalékával nyer választókerületében.

Dragnea korábban közölte, hogy az USL 25 megyében minden parlamenti helyet megszerzett, mert minden jelöltje 50 százalék feletti eredménnyel nyert. Ez azt jelentené, hogy az ország több mint felében nem maradna az ellenzéknek parlamenti hely.

Az ellentmondást a román választási törvény úgy próbálja áthidalni, hogy további parlamenti helyeket hoz létre, így egyes választókerületeket két - de az sem kizárt, hogy három - törvényhozó képvisel majd a parlamentben. Ez a visszaosztási rendszer vezet az USL kampányfőnöke szerint ahhoz, hogy körülbelül nyolcvan fővel növekszik a parlament létszáma.
Dragnea szerint a nyáron a jobbközép ellenzék akadályozta meg alkotmányossági óvásával az USL által javasolt új választási törvény életbe lépését, így természetesnek tartja, hogy a második-harmadik helyről parlamentbe került ellenzéki törvényhozók szoruljanak az erkélyekre a parlament üléstermében.

Amennyiben a 452 választókerületben mandátumot szerző és 18 kisebbségi törvényhozón kívül valóban további 80 jut be a parlamentbe, akkor a létszám 550 főre növekszik, holott az ülésterem földszintjén 501 ülés áll a képviselők és a szenátorok rendelkezésére.

A román választási törvény elvileg szavazatarányos képviseletet biztosít a pártoknak, de a parlamenti mandátumok elosztásánál az arányosság torzulhat, ha egy párt sok választókerületben nyer ötven százalék feletti eredménnyel - erősítette meg az MTI-nek Marian Muhulet, a román központi választási iroda szóvivője.

"Ha egy megyében nem sikerült kiosztani egy pártnak a neki szavazataránya alapján járó mandátumokat azért, mert az ötven százalék feletti győztesek miatt nem maradt már hely, akkor az illető párt szavazatai bekerülnek az országos kosárba és más megyében, más jelölteket mandátumhoz segítve is hasznosulhatnak az országos visszaosztás során, ha másutt maradtak még szabad helyek" - magyarázta a választási iroda szóvivője.
Az USL számításai szerint egy 80 fővel nagyobb frakció több mint 14 százalékkal növelheti az USL parlamenti jelenlétének arányát, amely így a mandátumok 75 százalékát is megközelítheti.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: