2011-02-03 11:39:45• hírek • MTI/AFP/AP/Reuters

Az USA-ban hóvihar, Ausztráliában ciclon okoz gondot

Félelmetes hóvihar söpört végig az Egyesült Államok területének csaknem felén, a Középnyugat egyes részein hatvan centiméteres hóréteget és legkevesebb 12 halottat hagyva maga mögött.

A heves havazás miatt tízmilliók maradtak otthon, közülük több százezren áramszolgáltatás nélkül. Chicagoban 51 centiméter hó esett, ami a város történetében a harmadik legnagyobb mennyiség, a New York-i Central Parkban pedig korcsolyapályához hasonlóvá váltak az utak.

A halálos áldozatok közül az egyik egy New York-i hajléktalan, aki megégett, amikor megpróbált főzőolaj segítségével  tüzet gyújtani, hogy felmelegedjen.

Ilyen kegyetlen erejű és óriási méretű vihar csak nagyon ritkán alakul ki. "Olyan vihart, amely 50 centiméter havat terít le, nagyjából ötven évente egyszer láthatunk" - mondta Thomas Spriggs, az amerikai Országos Meteorológiai Szolgálat egyik munkatársa. A hőmérséklet szintén drámaian lecsökkent, éjszaka néhol mínusz 20 fokot mértek.

A szinte példa nélküli havazás a légiközlekedésben is problémákat okozott: a héten összesen 13 ezer járatot töröltek, ami a legsúlyosabb fennakadás volt eddig ezen a télen.

A kemény téltől leginkább megviselt északkeleti országrészben több épület, köztük egy bostoni repülőgép-hangár is összedőlt a jéggé összefagyott hó súlya alatt. Az ott dolgozók szerencsére időben kimenekültek.



Ausztrália belső területei felé tart az évszázad legerősebb ciklonja, a Yasi névre keresztelt szélvihar, amely komoly károkat okozott az ország északkeleti részének számos partvidéki településen, de áldozatokról egyelőre nem érkeztek hírek.

A szárazföld elérésekor a viharskálán a legerősebb fokozatnak, vagyis ötösnek jelölt ciklont óránként 290 kilométeres széllökések kísérték. A heves szelek háztetőket téptek le, fákat csavartak ki, villanyvezetékeket szaggattak le, áramkimaradást okozva  Queensland partvidékén.

A szövetségi állami miniszterelnöke, Anna Blight azonban közölte csütörtökön, hogy eddig sem halottakról, sem sérültekről nem érkeztek hírek, ami igazi "megkönnyebbülést" jelent az utóbbi napok vészjósló előrejelzései után. Hozzátette azonban, hogy még nem futottak be az információk a külvilágtól elvágott, legnehezebben megközelíthető településekről.

Az, hogy nincsenek áldozatok, annak köszönhető, hogy a hatóságok több ezer embert menekítettek ki a veszélyzónából, illetve a ciklon kissé dél felé vette az irányt, megkímélve Cairns és Townsville városát. Az utóbbi településen azonban kiterjedt áradásokat okozott a vihar.



A Yasi erejét csütörtökön kettes fokozatúra minősítették le a Saffir-Simpson skálán, de a trópusi vihart továbbra is heves esőzések kísérik. Queensland államban a közelmúltban súlyok károkat és 35 emberéletet követeltek az árvizek.

Előrejelzések szerint az meggyengült Yasi ciklon a kontinens ritkán lakott belseje fél tartva valószínűleg mindössze egy tucatnyi kisvárost fog érinteni, olyan térségben, ahol mintegy 400 ezer ember él összesen. Ausztráliában a népsűrűség  kisebb, mint három ember négyzetkilométerenként, ezért a Yasihoz hasonló hatalmas, 500 kilométer átmérőjű szélviharok is úgy vonulhatnak végig rajta, hogy elkerülik a nagyobb városokat.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: