2012-11-11 01:46:53• hírek • Baranyi László/ MTI

Az RMDSZ-től tart a PNL

A Romániában kormányzó Szociál-liberális Szövetség (USL) számára a parlamenti helyek kétharmadának megszerzése a tét a december 9-i választásokon, hogy ne kelljen egyezkednie a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel (RMDSZ) az alkotmánymódosításnál - mutatott rá Crin Antonescu, az USL társelnöke egy szombati kampányrendezvényen.

"Minden szavazatra szükségünk van, mert a tét már nem az, hogy lesz-e ötven százalékunk plusz egy szavazat: a tét a parlamenti helyek kétharmada. Szükségünk van minden voksra, hogy ne függjünk, mondjuk az RMDSZ-től, amely ki tudja, milyen követelésekkel állhat elő, és feltételekhez kötheti az alkotmánymódosítás támogatását" - fejtette ki Sinaián, az USL Prahova völgyi jelöltjeinek bemutatása alkalmával a liberális pártelnök.

Az USL egyik bukaresti képviselőjelöltje, Dinu Giurescu akadémikus egy kiáltványt is megfogalmazott, amelyben 60 százalék feletti választási részvételre buzdítja a románságot, arra hivatkozva, hogy így az RMDSZ nem jutna be a parlamentbe, és nem "zsarolhatná" többé a koalíciós partnerségre szoruló román pártokat.

Romániában az alkotmány módosításához a törvényhozók kétharmadának a támogatása és eredményes népszavazás szükséges. Az alaptörvény módosítását a közigazgatási régiók bevezetése és az államelnök jogkörének módosítása miatt szorgalmazza az USL.

A Szociál-liberális Szövetségnek a közvélemény-kutatások szerint jó esélye van arra, hogy a voksoknak legalább a felét megszerzi a decemberi parlamenti választásokon.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: