2012-06-17 07:21:11• hírek • MTI

Az RMDSZ szerint a "Tőkés-pártok" a megalkuvók

Kovács Péter, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) főtitkára elutasította Tőkés László azon feltételezését, miszerint az RMDSZ titkos paktumot kötött volna a román hatalommal az autonómiatörekvések "jegeléséről".

Tőkés az európai nemzeti, regionalista és autonomista pártokat tömörítő Európai Szabad Szövetség (EFA) éves közgyűlésén, az erdélyi Szovátán szombaton azt hangoztatta: míg az autonómiaigényről való lemondást rögzítő magyar-szlovák megállapodás ismert, Romániában csak a következményei látszanak egy vélhetően létező, titkos megállapodásnak.

Kovács Péter az MTI-nek telefonon nyilatkozva úgy reagált: Tőkés László alaptalan összeesküvés-elméleteket sző, ahelyett hogy pártja választási kudarcának okait keresné.

"Az RMDSZ az egyedüli olyan erdélyi magyar politikai szervezet, amelyik vette a bátorságot, hogy a programjába tételesen beírja az autonómiát, legyen az területi autonómia vagy kulturális autonómia. A két magyar párt, amelyik létrehozásánál bábáskodott Tőkés László (a 2008-ban bejegyzett Magyar Polgári Párt és a 2011-ben alakult Erdélyi Magyar Néppárt - tud. megj.), megalkuvó módon nem merte ezt beírni a hivatalos dokumentumaiba. Tehát már maga a párt alakulása megalkuvás volt, ami az autonómiát illeti" - fogalmazott Kovács.

Az RMDSZ főtitkára szerint Tőkés álomvilágban él, azt gondolja, hogy ő a forradalom hőseként bármit megengedhet magának. "Mindannyian tiszteljük őt azért, amit 1989-ben tett, de egyre többen megvetéssel tekintenek a politikai tevékenységére. Úgy gondolja, hogy bármit mondhat, anélkül hogy ezt bizonyítani tudná. Meséket mond, újra és újra előveszi a régi lemezeit" - mondta az RMDSZ főtitkára.

Hozzátette, szerinte Tőkésnek inkább azon kéne gondolkoznia, hogy pártjának vajon miért nem sikerült megszólítania a választókat, és miként lehet, hogy az oly sokat szidott RMDSZ mégis megszerezte a magyar szavazatok csaknem 90 százalékát a vasárnapi önkormányzati választásokon. Kovács Péter szerint ezekre a kérdésekre kéne választ adnia Tőkés Lászlónak, ahelyett, hogy megalapozatlan összeesküvés-elméleteket sző.

Az MTI kérdésére, hogy - eltekintve attól, ki fogalmazta meg ezt a felvetést - létezik-e titkos paktum az RMDSZ és a román hatalom között az autonómia jegeléséről, az RMDSZ főtitkára annyit mondott: "a felvetés annyira nevetséges, hogy fölösleges azt mondani erre, hogy ilyesmi nem létezik".

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: