2008-05-06 19:59:57• hírek • István Löchli

Az RMDSZ-t támogatja a romániai magyarok túlnyomó többsége

 A romániai magyarok 76 százaléka támogatja a Romániai Magyar Demokrata Szövetséget.

A romániai magyarok 76 százaléka támogatja a Romániai Magyar Demokrata Szövetséget - jelentette be az RMDSZ elnöke keddi, bukaresti sajtóértekezletén.

Markó Béla egy, a Szövetség által megrendelt közvélemény kutatás eredményeit ismertette, amelyet április 2-18 között végeztek egy 1.114 fős mintán. Markó kijelentette, hogy a Szövetségnek sikerült visszaszereznie azoknak a magyar választóknak egy részét, akik az európai parlamenti választásokon nem az RMDSZ jelöltjeire szavaztak.

A megkérdezettek közel 80 százaléka támogatja a Szövetség kormányzati szerepvállalását, ugyanakkor a válaszadók 63 százaléka megerősítette, hogy részt vesz a júniusi helyhatósági választásokon. Markó Béla kiemelte azokat a kérdéseket is, amelyek, a közvélemény-kutatás eredményei szerint a leginkább foglalkoztatják az erdélyi magyarságot: ezek a fiatalok számára épített lakások, a nyugdíjak, a korrupció elleni harc, valamint a helyi autonómia.

A szövetségi elnök bemutatta az RMDSZ választási jelszavait is. Elmondta: a „Válaszd a jövőt! Válaszd a biztonságot! Válaszd az RMDSZ-t!" jelszó arra utal, hogy az RMDSZ amit vállalt, azt betartotta, a jövővel kapcsolatos szlogen pedig azt jelzi, a Szövetség elkötelezetten képviseli a helyi közösségek érdekeit, ezek felemelkedésért dolgozik, de egyben ez utalás arra is, hogy az RMDSZ kiemelten támogatja a fiatalok szerepvállalását a helyi közigazgatásban, és ezért önkormányzati jelöltcsapata is jelentős részben fiatalokból áll.

A szövetségi elnök kifejtette, az RMDSZ célja, hogy megismételje, vagy akár meg is haladja a 2004-es választásokon elért eredményeit. Ez reális cél, hiszen a nemrég készített közvélemény-kutatás is egy rendkívül magas támogatottságot mutat: az RMDSZ támogatottsága 76%, míg a Magyar Polgári Párt támogatottsága 12%-os - mutatott rá.

Az RMDSZ elnöke leszögezte, a Szövetség egyetért a Nemzeti Liberális Párt azon politikusaival, akik az Európai Bizottság igazságügyi és jogi biztosa, Franco Frattini lemondását követelik, az uniós állampolgárok szabad mozgását szavatoló EU-s irányelvre vonatkozó kijelentései miatt. Úgy vélte, az európai biztos nem engedhetett volna meg magának ilyen xenofób jellegű kijelentéseket. -Nem fogadhatjuk el, hogy míg mindannyian egyenlők vagyunk, egyesek egyenlőbbek legyenek - szögezte le.

- Az RMDSZ kitart saját, eddig is hangoztatott alkotmánymódosító javaslatai mellett, de üdvözöl minden hasonló irányú kezdeményezést - hangsúlyozta Markó Béla az államelnök keddi kijelentései kapcsán, miszerint egy szakértő, független csoport az idei év végéig egy alkotmánymódosító csomagot állítana össze, amely közvitára kerülne. Úgy vélte, a parlamenti pártoknak az a feladata, hogy a jelenlegi törvényi és alkotmányos keretről szóló elképzeléseik mellett különböző változtatásokat is javasoljanak. Emlékeztetett, az RMDSZ módosító javaslatai között szerepel az államelnöki intézmény feladatkörének pontos meghatározása, a kormány hatáskörének tisztázása, a sürgősségi kormányrendeletek kibocsátásának korlátozása, és a hamis rendszernek bizonyuló kétkamarás parlamenti rendszer gyökeres újragondolása is.


 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: