2010-06-15 12:57:51• hírek • Garzó Ferenc/MTI

Az RMDSZ nemmel szavaz

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) - kormánypárt lévén - nem szavazza meg a kabinet ellen benyújtott ellenzéki indítványt, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) területi elnökei ugyanakkor azt várják a szövetségtől, hogy ne álljon ki a költségvetési megszorító intézkedések mellett.

A román parlament két háza kedd délelőtti együttes ülésén már megkezdte a vitát a bizalmatlansági indítványról, amelyet az ellenzéki szociáldemokraták nyújtottak be, és amelyet az ugyancsak ellenzékben lévő liberálisok is támogatnak. A Demokrata Liberális Párt (PD-L) és az RMDSZ által alkotott koalíció megbukhat, ha az indítvány átmegy a törvényhozó testületben. Bár a PD-L soraiban már néhányan szembehelyezkedtek saját pártjukkal, Markó Béla, az RMDSZ elnöke több nyilatkozatában is leszögezte: a szövetség - kormánypárt lévén - nem fog saját kormánya ellen voksolni.

Csakhogy az EMNT területi elnökei nyílt levélben szólították fel az RMDSZ-t, hogy ne cselekedjenek a választóik érdekeivel szemben. "Önök magyar szavazatokkal jutottak be a parlamentbe, önöknek az erdélyi magyar közösség érdekéért kell felelősséget vállalniuk, nem a kormány elhibázott politikájáért. Ne a bérből élőkkel, a kisnyugdíjasokkal, a gyermeket nevelőkkel fizettessék meg azt, hogy a lassan két éve tartó világválságra be nem tartott választási ígéretekkel válaszol a román politika, gazdaságélénkítő programok helyett" - fogalmaz Gergely Balázs közép-erdélyi, László János székelyföldi, valamint Orbán Mihály partiumi régióelnök. Szerintük az RMDSZ-nek nem szabadna megszavaznia egy olyan törvényt, amely - mint írják - "csak elmélyíti a válságot, és mély nyomorba, a lét peremére szorít több százezer embert".
Korábban a Magyar Polgári Párt (MPP) is hasonló kéréssel fordult az RMDSZ-hez.


Markó: az RMDSZ kitart a koalíciós partner mellett
Markó: az RMDSZ kitart a koalíciós partner mellett



Az RMDSZ egyik döntéshozó szerve, a Szövetség Állandó Tanácsa (SZÁT) az előző napon éppen a gazdasági kérdéseket vitatta meg. Markó Béla - aki egyben miniszterelnök-helyettes is - a tanácskozást követően leszögezte: a szövetség támogatja a kormány által kidolgozott megszorító intézkedéseket, ezzel párhuzamosan azonban szerinte a közigazgatás újjászervezését is célzó reformokra van szükség. "Ha megszavaznánk a bizalmatlansági indítványt, ki kellene lépnünk a kormányból. Ebben a pillanatban nem merül fel, hogy ne legyünk szolidárisak a kormánykoalícióval" - idézte az erdélyi Krónika Markót.

A SZÁT által kiadott politikai nyilatkozat is a megszorító intézkedések és a reformok fontossága mellett foglal állást. Eszerint a román gazdaság, az állami, valamint a konszolidált költségvetés állapota és jelenlegi kilátásai a vártnál kedvezőtlenebbek. Romániában az idén tovább tart a recesszió, miközben az Európai Unió tagállamainak egy része már gazdasági növekedéssel számol. Az okok között sorolja fel a testület, hogy évek óta halogatták az államháztartási reformokat, 2009-ben eredménytelen volt a demokrata-liberálisok és szociáldemokraták alkotta koalíció kormányzati tevékenysége, a tavalyi két választás oltárán feláldoztak a válságkezelő intézkedéseket.

A bukaresti Új Magyar Szó (ÚMSZ) keddi vezércikkében kifejti: az RMDSZ-nek mint kormánypártnak egyetlen reális politikai opciója van: leszavazni a bizalmatlansági indítványt. A szövetség azt sem igazán engedheti meg magának, hogy honatyái összevissza szavazzanak, lelkiismeretükre bízva a voksolást, minthogy egyetlen igazi ereje és ütőkártyája az elmúlt húsz évben az volt, hogy egységesnek mutatkozott a román pártokkal szemben - írja a kommentátor, aki ebből következően úgy véli: az a magyar képviselő és szenátor, aki megszavazza az indítványt, nyilvánvalóan az RMDSZ-t gyengíti. Ebből a csatából a lap szerint nem lehet győztesen kikerülni, legfeljebb a kisebbik rosszat lehet választani.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: