2014-09-09 10:10:47• hírek • MTI

Az RMDSZ nem támogatja Basescu felfüggesztését

Nem támogatja Traian Basescu államfő tisztségéből való újbóli felfüggesztését a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) - közölte hétfőn Kelemen Hunor, a szövetség elnöke.

A kormányban részt vevő RMDSZ vezetőjét újságírók kérdezték erről, miután Calin Popescu Tariceanu szenátusi elnök bejelentette: megkezdte az - általa alkotmánysértéssel vádolt - elnök felfüggesztéséhez szükséges aláírások gyűjtését a parlamentben.

Tariceanu szerint az elnök azzal sértette meg az alkotmányt, hogy a védnökségével alakult Népi Mozgalom Párt oldalán "beavatkozott" az elnökválasztási kampányába. A szenátusi elnök azt javasolta, hogy a parlament szeptember 23-án szavazzon a felfüggesztésről, így az elnök leváltásáról tartandó népszavazást az államfőválasztás első fordulójának napján, november másodikán lehetne megrendezni.

Kelemen Hunor rámutatott: hasztalannak tartja Basescu felfüggesztését, akinek decemberben mindenképpen lejár a mandátuma, és nem ért egyet azzal, hogy a választási kampány az elnökjelöltek programja helyett Basescuról szóljon. Az RMDSZ elnöke közölte: elfogadhatatlannak tartja, hogy az elnökválasztás napján népszavazást rendezzenek a hivatalban lévő államfő leváltásáról, és ha erről szavazás lesz a parlamentben, azon az RMDSZ nem vesz részt.

"Nem a múlt, hanem a jövő felé kell fordulnunk. Traian Basescu a múltat képviseli" -  szögezte le az RMDSZ elnöke.

A kormány fő erejét alkotó, Basescuval szemben álló Szociáldemokrata Párt (PSD) még nem alakított ki testületi álláspontot az államfő felfüggesztését célzó kezdeményezés ügyében. Victor Ponta kormányfő úgy nyilatkozott, hogy "minden nap Basescu nélkül nyereség Romániának".

Basescut tíz éves elnöki pályafutása alatt kétszer függesztette fel tisztségéből a törvényhozás, de a leváltásáról rendezett népszavazás után mindkét esetben visszatérhetett hivatalába. 2007-ben még népszerűsége mentette meg, 2012-ben pedig az érvényességi küszöb: bár az urnákhoz járulók túlnyomó többsége támogatta menesztését, az ötven százalék alatti részvétel miatt nem volt érvényes a népszavazás.

Országunkban egy volt államfő a hivatalban lévő elnök fizetésének 75 százalékával egyenlő havi tiszteletdíjat kap, állami lakást, titkárt, és tanácsost bocsátanak rendelkezésére, a testőrszolgálat pedig védelmet és gépkocsit biztosít számára. Ha leváltják hivatalából, elveszti ezeket a juttatásokat.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: