2013-09-01 11:51:06• hírek • MTI/maszol.ro

Az RMDSZ nem szavazza meg a Verespatak-törvényt

Kizártnak nevezte Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke, hogy az RMDSZ képviselőházi és szenátusi frakciója testületileg megszavazza a verespataki bányaberuházással kapcsolatos törvényt a parlamentben.

Az RMDSZ elnöke a kolozsvári maszol.ro hírportálnak nyilatkozott szombaton a kormány által kedden elfogadott törvénytervezetről, amelynek alapján új egyezményt kötnének az erdélyi településen ciántechnológiás aranybányát tervező Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) többségi tulajdonosával.
"Vagy testületileg ellene szavazunk, amit én támogatni fogok, vagy mindenki a lelkiismerete szerint szavaz" - ismertette Kelemen Hunor, milyen alternatívák állnak az RMDSZ-frakciók előtt.

A politikus szerint a kormány törvénytervezete az RMDSZ számára elfogadhatatlan.
„Egy olyan törvénytervezet, ami a kisajátításokkal is foglalkozik, alkotmányellenes. Egy olyan tervezet, amely egy magán többségi tulajdonú cégnek az érdekeit szolgálja, és amellyel a parlamentre próbálja a felelősséget hárítani a kormány, számunkra elfogadhatatlan. Egy ilyen típusú beruházáshoz nincs szükség törvényre" - fogalmazott Kelemen Hunor.

A lap felidézte, hogy a bányanyitást ellenző Alburnus Maior Egyesület kezdeményezésére vasárnap tiltakozó megmozdulásokat szerveznek csaknem húsz romániai városban.
Szombaton Victor Ponta miniszterelnök is megerősítette az Antena 3 hírtelevíziónak azt a július közepén tett bejelentését, miszerint képviselőként ő maga is a verespataki törvénytervezet ellen fog szavazni. A Szociáldemokrata Párt (PSD) elnökeként Ponta azt kérte párttársaitól, ne alakítsanak ki frakció-álláspontot: szavazzon mindenki lelkiismerete szerint.

Az RMGC 15 éve vár hatósági engedélyre, hogy Verespatakon megnyithassa Európa legnagyobb ciántechnológiás, külszíni aranybányáját, ahol 300 tonna aranyat és 1600 tonna ezüstöt akar kitermelni. Kedden a bukaresti kormány törvénytervezetet fogadott el a beruházóval kötendő új megállapodásról, amely növelné az állam részesedését a majdani haszonból és nemzeti fontosságú közhasznú projektnek nyilvánítaná a verespataki beruházást.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: