2009-10-27 13:13:05• hírek • Garzó Ferenc/MTI

Továbbra sem akarják a Croitoru-kormányt

Lucian Croitoru
Lucian Croitoru

A romániai ellenzéki pártok továbbra sem hajlandók elfogadni a Lucian Croitoru román miniszterelnök-jelölt által javasolt kormányt, amelynek sorsáról a parlament vezetőinek hétfői döntése értelmében a jövő hét közepén szavaz a törvényhozás.

A román parlament két házának vezetősége úgy határozott, hogy szerdán kezdődjék a javasolt miniszterek meghallgatása a törvényhozó testület szakbizottságaiban. A tervezett munkaprogram szerint ez a procedúra várhatóan pénteken ér véget, a parlament két házának együttes ülése pedig november 4-én voksol majd arról, jóváhagyja-e a Croitoru által javasolt kabinet beiktatását.

A román ellenzéki pártok nem értettek egyet Traian Basescu államfővel abban, hogy Croitorut kérte fel kormányalakításra. A parlamentben 65 százalékos többséget alkotó ellenzéki pártok és a nemzeti kisebbségek képviselői egyhangúan Klaus Johannist, Nagyszeben németajkú polgármesterét javasolták erre a tisztségre.

A parlament házbizottságai által hétfőn elfogadott munkaterv, valamint egyes ellenzéki politikusoknak a megnyilatkozása egyaránt azt sejteti, hogy a Szociáldemokrata Párt (PSD), a Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), akárcsak a nemzeti kisebbségek parlamenti frakciója belenyugodtak abba, hogy nem tudják rákényszeríteni az államfőre Johannis személyét. Ez a patthelyzet azt vetíti előre, hogy az Emil Boc vezette ügyvezető kormány valószínűleg hivatalban marad a november 22-i államelnök-választásig, hacsak nem történik meglepetés a jövő szerdai parlamenti ülésen.

Ha ugyanis a Croitoru által javasolt kormány mégis megkapná legalább 236 honatya támogató szavazatát a 471 tagú parlamentben, akkor Románia ismét teljhatalmú kormánnyal rendelkezhetne már november elejétől.
Az ellenzék szerint Croitoru "öszvérkormánnyal" állt elő, hiszen a javasolt miniszterek névsorában politikusok és szakértők egyaránt megtalálhatók. Az ellenzék bírálta azt is, hogy a javasolt, 14 szaktárcából álló kabinet hét minisztériumát olyan demokrata politikusok vezetnék, akik Emil Boc megbuktatott kormányában is helyet kaptak.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: