2011-12-17 13:53:35• hírek • MTI

Kelemen hadat üzent az RMDSZ ellenfeleinek

A Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek (RMDSZ) már most el kell kezdenie a felkészülést a jövő évi romániai választásokra, mert az erdélyi magyar versenypártok megmérettetésre készülnek - jelentette ki Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke szombaton.

Sepsiszentgyörgyön ülésezik szombaton az RMDSZ "miniparlamentjeként" működő Szövetségi Képviselők Tanácsa (SZKT). Kelemen Hunor politikai beszámolójában - utalva az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) megalapítására - "álszentnek" nevezte az új párt vezetői részéről az együttműködés szorgalmazására vonatkozó nyilatkozatait. Mint mondta, a pártalapítás logikája azt mutatja, hogy aki pártot alapít és épít, versenyre készül. Kelemen rossz döntésnek nevezte az új párt megalapítását.

Az RMDSZ elnöke beszédében utalt arra a konzultációsorozatra, amely során az RMDSZ több százezer embert véleményét kérte ki a szövetségről és a vele szemben támasztott elvárásaikról. Az eredmények azt mutatják - mondta Kelemen -, hogy a romániai magyarok a gazdasági válság hatására újraértékelték a prioritásokat, így leginkább a szociális kérdések, a munkahelyek és a jövedelmek foglalkoztatják őket. A felmérés szerint a magyarok értéknek tekintik a parlamenti és az önkormányzati képviseletet, és azt is támogatják, hogy a szövetség kormányzati szerepet vállaljon megfelelő feltételek mellett - mondta az RMDSZ elnöke.

Hozzátette: a romániai magyarság érdeke, hogy az RMDSZ kormányon maradjon a jövő őszi választásokig. Az RMDSZ elnöke ismertette a jövő évi választásokról a kormánykoalíciós partnereikkel folytatott tárgyalások eredményeit. A felek közötti egyezség szerint egy időben szervezik meg 2012-ben a parlamenti és az önkormányzati választásokat, ugyanakkor a jelenlegi választási rendszer nem változik. Így a parlamenti választásokon érvényesülni fog a romániai magyarság számára fontos arányosság elve, ami lehetőséget nyújt megfelelően erős parlamenti képviselet kialakítására - mondta Kelemen.

Az RMDSZ döntéshozó testülete a szombati ülésen várhatóan elfogadja azt a cselekvési tervet, amely az RMDSZ megújult szórványpolitikáját tartalmazza. A politikai vita során több felszólaló is kitért arra, hogy az idei népszámlálás előzetes, nem hivatalos eredményei szerint Székelyföldön sikerült megállítani arányait tekintve a magyarság fogyását, de szórványban és az interetnikus környezetben továbbra is rosszak az adatok.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: