2012-03-17 14:10:28• hírek • MTI

Az RMDSZ nem kérte Tőkés kizárását

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) közleményben utasította vissza és cáfolta Tőkés László "független európai parlamenti képviselőnek" azt az állítását, hogy az RMDSZ Tőkésnek a kizárását kezdeményezte volna az Európai Parlament néppárti frakciójából.

Az RMDSZ csatolta azt a levelet is a közleményéhez, amelyet Kelemen Hunor írt Wilfred Martensnek, az Európai Néppárt elnökének. Ebben csupán tájékoztatta az Európai Néppárt elnökét arról, hogy Tőkés László kilépett az RMDSZ-ből, lemondott tagságáról. Kelemen Hunor azt is tisztázta, hogy ezek után Tőkés László semmilyen európai fórumon nem képviseli az RMDSZ álláspontját.

Tőkés László pénteki sajtótájékoztatóján beszélt arról, hogy levélben tájékoztatta Wilfred Martens néppárti elnököt és Theodor Stolojant, az EP román néppárti delegációjának a vezetőjét arról, hogy továbbra is a néppártban szeretne tevékenykedni. Az Agerpres hírügynökség ezt úgy foglalta össze: "Tőkés Arra kérte Theodor Stolojant, hogy ne zárják ki a néppárti frakcióból, amint azt az RMDSZ kérte a Wilfred Martensnek március 13-án küldött levélben". Az RMDSZ közleményében leszögezte, méltatlannak és tisztességtelennek tartja "félretájékoztatni és ferdíteni az újságírók és a közvélemény előtt, annál is inkább, mert Tőkés László volt püspökként erkölcsi minimumnak kellene tartsa az igazmondást".

Demeter Szilárd, Tőkés László sajtófőnöke az MTI-nek elmondta, a sajtótájékoztatón nem hangzott el az, hogy az RMDSZ a Wilfred Martenshez írt levelében kérte volna Tőkés kizárását a néppártból. A sajtótájékoztatón - állítása szerint - csupán az hangzott el, hogy az RMDSZ aknamunkát folytat Tőkés kizárása érdekében. Demeter Szilárd az aknamunka példájaként említette, hogy az RMDSZ cáfolatát tartalmazó közleményben Tőkés Lászlót máris független EP-képviselőnek említik, holott az EP néppárti képviselőcsoportjának a tagja.

Borbély Lászlót, az RMDSZ politikai alelnökét egy marosvásárhelyi sajtótájékoztatón kérdezték arról, hogy kérte-e az RMDSZ Tőkés lemondását az EP-képviselői mandátumáról. Borbély László az MTI-nek elismételte a válaszát: az RMDSZ hivatalosan nem kérte Tőkés László lemondását. "Erkölcsi kérdés, hogy azok után, hogy Tőkés László kilépett a politikai alakulatból, amely EP-képviselőnek javasolta, mit tud még tenni az Európai Parlamentben" - tette hozzá Borbély László.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: