2012-07-08 18:10:03• hírek • MTI

Az RMDSZ nem áll egyik román párt mellé sem

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) parlamenti képviselői és szenátorai saját lelkiismeretük szerint szavaztak Traian Basescu államfő felfüggesztése ügyében, és a szövetség a jövőben sem kíván felsorakozni az egymással konfliktusban álló román pártok egyike mellé sem - derül ki az RMDSZ közleményéből, amelyet vasárnap juttatott el az MTI-hez.

"Ilyen horderejű döntések esetén az RMDSZ-en belül megpróbálunk konszenzusos döntést hozni, ez alkalommal nem sikerült. Meghallgatva és mérlegelve a pro és kontra érveket úgy döntöttünk, hogy szabad kezet adunk parlamenti képviselőinknek, illetve szenátorainknak, mindenki lelkiismerete szerint szavazhat" - idézi az RMDSZ közleménye Kelemen Hunor szövetségi elnököt.

A dokumentum szerint az RMDSZ kardinális jelentőségűnek tartja, hogy Románia betartsa a jogállam szabályait, ezért nem kívánt végleges álláspontot megfogalmazni az alkotmánybíróság véleményezése előtt. A Szövetségi Elnökségben egyetértés volt a felől, hogy amennyiben alkotmányellenesnek bizonyul az államfő felfüggesztése, akkor az RMDSZ nem vállalhat szerepet ebben a folyamatban.

"Nem az RMDSZ feladata igazságot szolgáltatni a román pártok közötti politikai harcban, nekünk akkor kell a mérleg nyelvének lenni, amikor a magyar közösség érdekeiről kell többségi szavazást kiharcolni, vagy a kisebbségi jogok bővítése a tét" - jelentette ki Kelemen Hunor.

Az RMDSZ közleménye felidézi, hogy a parlamenti házelnökök, illetve az ombudsman leváltásakor a szövetség törvényhozói a teremben voltak, de nem szavaztak.

"Az RMDSZ döntése azt is jelenti, hogy nem álltunk egyik, vagy másik oldal mellé, nem kötöttünk megállapodást a kormányzó pártszövetséggel. Az RMDSZ a parlamenti választásokig ellenzékben marad es ennek megfelelően viselkedik a politikai életben" - idézte a pártelnököt az RMDSZ sajtószolgálata által kiadott közlemény.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: