2011-10-11 15:04:32• hírek • MTI

Az RMDSZ nélkül nincs régióátszervezés

A Demokrata Liberális Párt (PD-L) nem lesz képes keresztülvinni az ország régiós átalakításának tervét a vele együtt kormányzó Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) beleegyezése nélkül, márpedig a magyarok e szervezete e téma megvitatását sem tartja alkalmasnak a jövő évi választások előtt - ez a gondolat jelenik meg a keddi romániai híradásokban elhangzó román politikusi nyilatkozatokban.

A sajtó idézi Theodor Stolojant, az Európai Parlament  demokrata liberális képviselőjét, aki szerint feltétlenül szükséges az RMDSZ hozzájárulása az ország területi-adminisztratív átszervezéséhez. Szavait a bukaresti Új Magyar Szó (ÚMSZ) is idézi. A nagyobbik kormánypárt európai parlamenti frakciójának vezetője annak apropóján nyilatkozott, hogy korábban Kelemen Hunor RMDSZ-elnök leszögezte: a szövetség csak a 2012-es parlamenti választások után hajlandó egyáltalán vitát nyitni a kérdésben, ha azt előtte tűzik napirendre, a PD-L nem számíthat koalíciós partnere támogatására.

Stolojan kifejtette: az RMDSZ támogatása elengedhetetlen e kérdésben, hiszen az ellenzéki alakulatok többször is egyértelművé tették, hogy nem támogatják a jelenlegi megyék felszámolását. "Az RMDSZ nélkül lehetetlen a reformot végrehajtani. Ha nem jutunk velük egyezségre, akkor ezen a téren semmit sem tehetünk" - jelentette ki Stolojan.
A hétvégén Borbély László, az RMDSZ politikai alelnöke is emlékeztette a nagyobbik koalíciós pártot, hogy az ország területi-adminisztratív reformját csak a jövő évi választások után kellene napirendre tűzni, ugyanis jelenleg nem adottak az átalakításhoz szükséges feltételek.

Victor Ponta, a legnagyobb ellenzéki erőnek számító Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke az RMDSZ-hez hasonlóan ugyancsak a 2012-es választások után foglalkozna a közigazgatási reform kérdésével.
A Krónika utal Emil Boc miniszterelnök (a PD-L elnöke) múlt heti kijelentésére, amely szerint pártja nem mond le az ország közigazgatási átszervezéséről, ennek megvalósításához azonban szükség van a koalíciós támogatásra. Boc meggyőződését fejezte ki, hogy sikerül megállapodásra jutni az RMDSZ-szel.

A PD-L másik EP-képviselője, Monica Macovei hétvégi blogbejegyzésben arról írt, hogy az önkormányzati és a parlamenti választások tervezett összevonásának csak akkor van értelme, ha minél előbb megtörténik a közigazgatási átszervezés, mivel az önkormányzati választásokat már az új régiós felosztás szerint kellene megtartani.

A PD-L takarékossági érvekkel indokolja a jövő évi választások összevonását, és a tervet az RMDSZ is támogatja. A közigazgatási átszervezés PDL-s tervét viszont elutasítja a szövetség, az ugyanis a nyolc jelenlegi gazdasági fejlesztési régiót alakítaná hivatalos közigazgatási egységekké, az összevonások nyomán azonban a "megamegyékben" kedvezőtlenné válna a magyarság számaránya. Az RMDSZ ezért saját javaslattal állt elő, amelyben a három székely megye és a jelentős magyar közösség lakta partiumi megyék, Bihar, Szatmár és Szilágy külön-külön régiót alkotna.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: