2012-12-18 15:07:16• hírek • MTI

Az RMDSZ megpróbál tárgyalóviszonyban maradni

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) megpróbálja fenntartani a tárgyalóviszonyt Victor Ponta miniszterelnökkel azután is, hogy nem sikerült megegyeznie a kormányzatban való részvételéről a választásokon győztes Szociálliberális Szövetséggel (USL) - mondta Kovács Péter, az RMDSZ főtitkára kedden az MTI-nek adott interjújában.

A politikus megerősítette: az USL-vel folytatott hétfői tárgyalások során szóbeli egyezség született az RMDSZ és Victor Ponta, az újabb kormányalakítással megbízott szociáldemokrata miniszterelnök között arról, hogy a magyarságot érintő fontos döntések előtt a kormányfő kikéri a magyar érdekképviselet véleményét.
Kovács Péter szerint az USL-ben részt vevő liberálisok és konzervatívok azt szabták az RMDSZ kormányra kerülésének feltételéül, hogy a magyar szövetség mondjon le az alkotmány első cikkelyének módosításáról, amely nemzetállamként határozza meg Romániát.

"Ez volt a találkozón az a pont, amikor azt mondtuk, hogy köszönjük szépen, megyünk ellenzékbe, mert ilyen körülmények között nem tudjuk vállalni az együttműködést. Huszonhárom éve mondjuk, hogy a magyar közösség léte Romániában azt jelenti: Románia nem nemzetállam, és nem kérhetik tőlünk, hogy feladjuk ezt a nézetünket" - mondta Kovács Péter.
Az RMDSZ politikusa szerint érthetetlen a liberálisoknak az RMDSZ-szel szemben megnyilvánuló féltékenysége.

Rámutatott: igaz, hogy a magyar szövetség és a kisebbségi képviselők bevonásával a szociáldemokratáknak nem hiányzik már sok ahhoz, hogy - az USL felbomlása esetén - a liberálisok nélkül is biztosítsák a kormányzáshoz szükséges parlamenti többséget, de ez a törvényhozás összetételéből következik, és nem az RMDSZ kormányra kerülésén múlik.
Magyarázat lehet a merev álláspontra az, hogy túlnyerte magát az USL - fűzte hozzá a főtitkár.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy mi lett volna az optimista forgatókönyv az RMDSZ számára, Kovács Péter azt mondta: a szövetség választási programjából szerették volna a legfontosabb - az alkotmánymódosításra, a fejlesztési régiók átszervezésére, a közigazgatási reformra és a pénzügyi reformra vonatkozó - elemeket beemelni az USL-vel tervezett együttműködésbe.

"Az RMDSZ belépése a kormányba pedig eszközöket is jelentett volna a programpontok megvalósítására: a forgatókönyv szerint az RMDSZ-nek két miniszteri mandátum jutott volna" - tette hozzá Kovács Péter. Mint mondta, korábbi kormányzati ténykedése során az RMDSZ-nek csaknem száz szakpolitikusa dolgozott a bukaresti kormányzatban.
Az RMDSZ főtitkára szerint megjósolhatatlan, hogy az USL egyben marad-e a most kezdődő négyéves ciklus végéig, de a tapasztalat azt mutatja, hogy romániai koalíciók közül még egy sem bírta ki a mandátum végéig.

"Mi konstruktív ellenzékiségre rendezkedünk be, de próbáljuk folytatni a konzultációt a miniszterelnökkel: egyelőre bízunk az ígéretében" - összegezte Kovács Péter, az RMDSZ főtitkára.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: