2014-02-16 12:09:52• hírek • MTI

Az RMDSZ március elején véglegesíti EP-jelöltlistáját

Hat pályázó jelezte az európai parlamenti (EP-) választásokon való indulási szándékát a hivatalos határidő lejártáig a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) választási bizottságánál, a jelöltlistát március elején véglegesítik - közölte szombaton Kovács Péter, az RMDSZ főtitkára.

A szövetség honlapján olvasható tájékoztatás szerint valamennyi pályázó dossziéját formai szempontból megfelelőnek találták és az esetleges óvások elbírálása után a Szövetségi Állandó Tanács (SZÁT) a jövő héten rangsorolja őket. A jelöltlistát a szövetség belső parlamentjeként működő Szövetségi Képviselők Tanácsa (SZKT) március elsejei ülésén erősíti meg - tette hozzá a főtitkár.

"A szövetség színeiben a két jelenlegi európai parlamenti képviselőnk, Sógor Csaba és Winkler Gyula mellett  Vincze Loránt külügyi titkár, Eckstein-Kovács Péter, valamint Hegedüs Csilla főtitkárhelyettes, a Nőszervezet jelöltje és Antal Lóránt, a Magyar Ifjúsági Értekezlet jelöltje indul a május 25-i választásokon" - tájékoztatott a jelöltekről a főtitkárság vezetője.

Kovács Péter hozzátette: a SZÁT a területi szervezetekkel, platformokkal, az RMDSZ Nőszervezetével, illetve a Magyar Ifjúsági Értekezlettel konzultálva kiegészíti a szövetség jelöltlistáját, amelyen 32 személy szerepel majd.
Korábban Borbély László, a szövetség politikai alelnöke kijelentette: az RMDSZ nem készül koalíciós listát állítani, de tárgyal az általa komolynak tekintett Magyar Polgári Párt (MPP) vezetőivel az összefogásról. Az MTI kérdésére hozzátette, ugyan korábban úgy határozott az RMDSZ egyik döntéshozó szerve, hogy csak RMDSZ-szervezetek jelöltjei kerülhetnek fel a szövetség jelöltlistájára, "van megoldás" arra is, hogy az MPP jelöltjeit is felvegyék az RMDSZ-listára.

Borbély László csütörtöki sajtóértekezletén nyomatékosította: semmilyen együttműködésre nem törekednek az RMDSZ által komolytalannak tekintett Erdélyi Magyar Néppárttal (EMNP).

A 2009-es EP-választásokon az RMDSZ és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) által létrehozott Magyar Összefogás listája - a román választók alacsony részvétele közepette - a leadott voksok kilenc százalékát kapta meg. A választási hatóságoknál RMDSZ-jel alatt bejegyezett közös listát Tőkés László, az EMNT elnöke vezette, mellette az RMDSZ két politikusa, Winkler Gyula és Sógor Csaba szerzett még EP-mandátumot.

Romániának 32 helye lesz a május végén megválasztandó Európai Parlamentben. A romániai magyarság az ország lakosságának hat és fél százalékát teszi ki.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: