2010-02-19 13:30:03• hírek • MTI

Az RMDSZ kapja a támogatást

Takács Csaba
Takács Csaba

Ezentúl nem a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) által alapított Communitas Alapítvány, hanem maga a szövetség kapja meg a román államnak a romániai magyar közösség részére juttatandó támogatását - adta hírül pénteki számában a Krónika című napilap.

A lap szerint az RMDSZ azt követően hajtotta végre a változtatást, hogy a korrupcióellenes ügyészség vizsgálódni kezdett az alapítványnál. Takács Csaba, az alapítvány elnöke, aki jelenleg az RMDSZ megbízott ügyvezető elnöke is, a lapnak elmondta: ezzel minden vonatkozásban védhetővé teszik a támogatási rendszert, mert korábban az ellenőrző szervek és a közvélemény előtt is egyfolytában magyarázkodniuk kellett.

"Azzal, hogy az RMDSZ visszakerült a többi romániai kisebbség mellé a támogatottak listájára, megnyugtatjuk az értetlenkedőket. Átlátható, ellenőrizhető körülmények közé tértünk vissza. Sajnos ennek az volt az ára, hogy fel kellett áldoznunk a parlamenti pártként kapott támogatást" - mondta Takács Csaba.

Amíg ugyanis a Communitas kezelte a romániai magyar közösség támogatását, az RMDSZ parlamenti pártként külön állami finanszírozást kapott. Ez utóbbi a Krónika szerint a kisebbségi támogatásnak alig több mint három százalékát teszi ki.
Az RMDSZ-t az úgynevezett külső ellenzéke részéről évek óta bírálatok érik, amelyek szerint a román állami támogatásnak rendszerint csak a harmadrészét osztja szét pályázati rendszeren keresztül. A lap szerint az RMDSZ vezetői "a fennmaradó kétharmad felhasználására soha nem adtak magyarázatot az erdélyi magyarságnak". 

Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke sajnálatosnak tartja, hogy az RMDSZ éppen akkor vonta pártkasszába a romániai magyarságnak szánt összeget, amikor az EMNT és az RMDSZ a támogatások elosztásáról tárgyal a két szervezet által alapított Erdélyi Magyar Egyeztető Fórum keretében - olvasható a Krónikában.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: