2016-02-01 13:01:14• hírek • Kocsis Zoltán

Az RMDSZ és a PNL a költségvetés megszavazásának elhalasztását követeli

A tanácsosok túlságosan későn kapták meg Szatmárnémeti 2016-os költségvetésének tervezetét ahhoz, hogy érdemben véleményt tudjanak formálni róla, ezért a keddi rendkívüli tanácsülés elhalasztását követeli az RMDSZ és a PNL. A költségvetés-tervezet amúgy is későn készült el.

„Átlátható, a lakosság számára fejlődési perspektívákat és elsősorban realista költségvetést várunk el. Tanácsosaink azonban csak csütörtök délután kapták kézhez a költségvetés-tervezetet, ami felháborító. Ezért liberális kollégáinkkal közösen azt követeljük: a városvezetés halassza el a keddre tervezett tanácsülést", jelentette ki hétfő délelőtt Kereskényi Gábor parlamenti képviselő. Az RMDSZ szatmárnémeti szervezetének elnöke pontos terminust is megnevezett: február 5-ét, pénteket tartaná a megfelelő időpontnak.

„A város éves költségvetése nem vicc, éppen ezért elfogadhatatlan, hogy tanácsosainknak nem hagytak időt áttanulmányozni a tervezetet. A szükségletek szerint strukturált, realista költségvetésre van szükségünk", jelentette ki Romeo Pop, a PNL városi szervezetének társelnöke azon a sajtótájékoztatón, amelyet az RMDSZ-szel közösen tartottak a városi tanács üléstermében.

„A költségvetés nem lehet választási alamizsna. A vízió teljes hiánya jellemzi. Péntekig kielemezzük, addig lesz alkalmunk elkészíteni módosító javaslatainkat is", tette hozzá Kereskényi.

Az átláthatóság, a kommunikáció teljes hiányát kifogásolta Adrian Albu liberális városi tanácsos. „A PNL-t és az RMDSZ-t ugyanazok a gondok foglalkoztatják, azért vagyunk most itt", jelentette ki. Szerinte a legnagyobb gond, hogy a városvezetés „a kevés rendelkezésre álló pénzt (a város költségvetése nagyjából 209 millió lej, szerk.) sem tudja hatékonyan elosztani". Albu egy aggasztó dologra is felhívta a figyelmet: „Jelen pillanatban hiába is számítunk uniós pénzekre, mivel a városvezetésnek semmilyen kész, leadható pályázata nincs".

Az RMDSZ-es Maskulik Csaba szerint a városi tanács és tagjainak semmibevételét tükrözi a polgármesteri hivatal viselkedése. „Tudják mi volt a válasz, amikor azt kérdeztük, miért ilyen későn kaptuk meg a tervezetet? Azt mondták, nem akartuk felzaklatni a tanácsosokat", mesélte. Maskulik elfogadhatatlannak tartja azt is, hogy a költségvetés megszavazása előtti héten a polgármester nem tartózkodik a városban. „Nem ilyenkor kellene Bukarestbe, Brassóba, Sinaiára utazni párt- és személyes érdekek miatt".

A romániai törvénykezés szerint minden településnek legtöbb 45 nappal azt követően kell elfogadnia saját költségvetését, hogy az országos büdzsé megjelent a Hivatalos Közlönyben. Azaz ebben az esetben február elsejéig! Késés esetén sincs nagy gáz, a költségvetés elfogadásáig az önkormányzat nem költhet többet, mint a bevételeinek összege.

„Abban az esetben, amennyiben a polgármesteri hivatal azzal próbálkozik majd takarózni, hogy az RMDSZ és a PNL miatt nem tudják kifizetni időben a tanárokat, máris szeretném leszögezni: a szavazás elhalasztása sem a hivatal, sem az alárendelt intézmények működését nem befolyásolja", mondta Kereskényi.

Az RMDSZ polgármester-jelöltje szerint az előző években az általuk benyújtott módosító indítványok mintegy 90%-át elfogadta ugyan a tanács, „más kérdés, hogy azokat miként hajtotta végre a városvezetés". Példaként említette a Sárerdőhöz vezető bicikliutat, amely ugyan több költségvetésben is szerepelt már, mégsem épült meg.

Arra az újságírói kérdésre, hogy a hétfői közös fellépés egy esetleges választási együttműküdés előjele-e, Kereskényei azt mondta: „Ez nem egy politikai szövetség, hanem egy szövetség a normalitás érdekében, amelybe a lakosságot is várjuk".

„A PNL és az RMDSZ kapcsolata egy normális kapcsolat, amely a város érdekeit tartja szem előtt. El kell mondanom, az elmúlt évek során több PSD-s kolléga is sok esetben egyetértett velünk, ám a nyilvánosság előtt nem fordulhattak szembe a párt álláspontjával", tette hozzá Albu.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: