2013-06-29 13:44:11• hírek • Gazda Árpád/MTI

Az RMDSZ elnökével is találkozott Bajnai

Értelmiségiekkel, a gazdasági élet szereplőivel, kisebbségkutatókkal találkozott Bajnai Gordon, csütörtökön Marosvásárhelyen, pénteken Kolozsváron.

Az Együtt-PM szövetség vezetője pénteken azt mondta az MTI-nek, hogy tájékozódni, ismerkedni járt Erdélyben. A volt miniszterelnök hozzátette, Kolozsváron együtt ebédelt Kelemen Hunorral, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnökével.

"Az a változás, amelyre Magyarországnak 2014 után szüksége van, kiterjed a nemzetpolitikára, az erdélyi magyarság és a mindenkori magyar kormány kapcsolatára is. Ehhez gyűjtöm az információkat egy hosszú távú építkezés első lépéseként" - közölte Bajnai Gordon.

Tájékoztatása szerint beszélgetőpartnereinek azt is elmondta, hogy bármilyen változás legyen is Magyarországon, a kettős állampolgárság ügyében kialakult helyzetet nem szabad megváltoztatni. "Nem szabad megnyitni azt a megalázó vitát, amely az utóbbi tíz évben annyira megosztotta Magyarországot" - hangsúlyozta.

Bajnai Gordon azt mondta, meggyőződése, hogy a jövőbeni magyar kormányok politikája "nem szólhat arról, hogy a megosztottságot, a politikai harcot ide exportálják", hanem arról, hogy az itt élők demokratikus szervezeteinek álláspontját támogassák Budapestről. Úgy véli, a magyar kormány sikerének az a mércéje, hogy könnyebb vagy nehezebb magyarként megmaradni és boldogulni a szülőföldön.

Bajnai Gordon az MTI kérdésére elmondta, mostani útján csak az erdélyi magyarság legreprezentatívabb szervezetének vezetőjével volt informális találkozója, de egy következő erdélyi úton minden bizonnyal a többi magyar politikai szervezet vezetőivel is keresi majd a kapcsolatot. Hozzátette, még ebben az évben szándékában áll egyszer vagy kétszer Erdélybe látogatni.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: