2019-10-11 13:55:45• hírek • MTI

Az RMDSZ ellenzi az előrehozott választások kiprovokálását

Az RMDSZ nem támogatja, az előrehozott parlamenti választások ötletét, mert ez azt jelentené, hogy jövő tavaszig ideiglenes kormány vezetné az országot, nem lenne megszavazott költségvetése, és Romániának hónapokig nem lenne parlamentje.

A magyar érdekképviselet álláspontját Kelemen Hunor szövetségi elnök ismertette pénteken az elnöki hivatalban, ahol Klaus Iohannis államfő a parlamenti frakciókkal egyeztet az új kormány megalakítása érdekében.


Az RMDSZ elnöke rámutatott: jövő február előtt nem lehetséges előrehozott parlamenti választásokat szervezni, a parlamentet leghamarabb - az új államfő beiktatása után - decemberben lehet feloszlatni. Az előrehozott választátások kiprovokálása - amihez a parlamentnek az államfő két egymást követő miniszterelnök-jelöltjét el kellene utasítania - azt jelentené, hogy a jövő évi állami költségvetést júniusig nem lehet elfogadni, tehát az önkormányzatoknak még később lesz elfogadott költségvetésük.


"Felelőtlenség lenne ilyen pénzügyi-politikai válságba sodorni az országot, a 2020-as választási évet a parlament által megszavazott költségvetés nélkül kezdeni" - szögezte le.


Kelemen Hunor elmondta: Romániának mielőbb működőképes kormányra van szüksége, amely megszervezi a választásokat, és felelős költségvetési politikát folytat. Az RMDSZ álláspontja szerint a következő kormánynak egy éves mandátuma lesz, el kell fogadnia a költségvetést, meg kell szerveznie a novemberi elnökválasztást, majd a jövő évben az önkormányzati és parlamenti választást, gyakorlatilag ügyviteli hatásköre lesz, tartózkodnia kell a túlkapásoktól és főleg attól, hogy sürgősségi kormányrendeletekkel avatkozzon bele a törvényhozásba bármilyen témában.


Az RMDSZ vállalná, hogy a következő kormány miniszterelnökét a magyar szövetség soraiból jelöljék.


Amennyiben ezt a megoldást az államfő nem támogatja, az RMDSZ prioritási sorrendjében egy "független, de nem technokrata", a pénzügyi-gazdasági szférából érkező miniszterelnök következne, aki olyan politikai kormányt vezetne, amelyben a szociáldemokrata kormányt megbuktató pártok képviselői vennének részt.


Kelemen Hunor csak harmadik opcióként, "tartalékmegoldásként" számol azzal a lehetőséggel, hogy a legnagyobb jobboldali párt, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke, Ludovic Orban legyen a miniszterelnök. Az RMDSZ elnöke szerint fennáll a veszélye annak, hogy a választásokig hátralévő időszakban mindenki a PNL kormányán "fenné a fogát", rendkívüli módon megnövekedne a kockázata annak, hogy egy év múlva ismét a baloldal nyerje a választásokat és elszállna az esélye annak, hogy a következő években jobbközép kormány vezesse Romániát, ahogyan azt az RMDSZ is szeretné.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: