2017-02-01 13:10:11• hírek • MTI

Az RMDSZ ellenzi a kormány döntését

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) nem ért egyet a román kormány döntésével, amely kedd este sürgősségi kormányrendelettel módosította a büntetőtörvénykönyvet (Btk.) és a büntetőeljárást - közölte szerdán közleményben az RMDSZ.

A szövetség leszögezte: kitart korábbi álláspontja mellett, miszerint a Btk.-t és a büntetőeljárást a parlamentnek kell módosítania megfelelő vita után. "Aggályosnak tartjuk, hogy a kormány kapkodva (...) döntött ebben a kérdésben, mint ahogyan azzal sem értettünk egyet, hogy tavaly májusban az akkori szakértői kormány szintén sürgősségi rendelettel módosította a Btk.-t" - olvasható az állásfoglalásban.

Hozzátették: akkor egyebek mellett az ügyészt a bíró fölé helyezték megalapozva ezzel az "ügyészi állam" kialakulását, ennek ellenére akkor senki nem tüntetett.

Az RMDSZ szerint ugyanakkor az emberek mostani felháborodása jogos, a kormánynak nem lett volna szabad megkerülnie a parlamentet, hiszen sürgősségi rendeletekkel nem lehet országot vezetni. Úgy vélik, minden alkalommal, amikor sürgősségi kormányrendelettel próbálták rendezni ezt a kérdést, hibás döntések születtek.

Az RMDSZ szerint a román Btk.-t módosítani kell, mert annak legalább negyven cikkelye alkotmányellenes a román alkotmánybíróság korábbi döntései értelmében. Ezért azt javasolják, hogy a képviselőház sürgősségi eljárással vitassa meg a módosításokat - olvasható a közleményben.

A bukaresti kormány kedden este a román igazságszolgáltatás szakmai szerveinek és intézményeinek tiltakozása ellenére fogadta el a Btk. és büntető-perrendtartás módosítását, amely a hivatali visszaélésre, hanyag kezelésre, érdekellentétre és bűnpártolásra vonatkozó cikkelyeknél enyhít a Btk. szigorán. A kormány döntése ellen kedd este több mint tízezren tüntettek Románia több városában. Szerdán reggel folytatódtak az utcai tiltakozó akciók.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: