2014-03-03 16:15:07• hírek • Szatmar.ro

Az RMDSZ belép a román kormányba

Belép a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) a román kormányba, az egyik miniszterelnök-helyettesi tisztséget, valamint a környezetvédelmi és a kulturális miniszteri posztot fogja betölteni - jelentette be hétfőn Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke.

Victor Ponta miniszterelnök és Kelemen Hunor hétfő délután kevéssel 16.00 óra előtt írta alá a koalíciós szerződést. Mindezt azt követően, hogy az RMDSZ Szövetségi Állandó Tanácsa (SZÁT) hétfő délelőtt jóváhagyta a Szövetségi Küldöttek Tanácsának (SZKT) szombati döntését.

A miniszterelnök-helyettesi és a kulturális miniszteri posztot Kelemen Hunor, a környezetvédelmi szaktárca élére Korodi Attilát javasolta a magyar szervezet. Mindkét politikus vezette már a szóban forgó tárcákat Emil Boc kormánya idején.

Kelemen Hunor közölte még, hogy az RMDSZ-nek 14 államtitkára lesz. „Az államtitkárok számának meghatározásakor figyelembe vettük az RMDSZ részarányát a kormánykoalícióban", mondta Kelemen.

„Romániának kormányzati stabilitásra van szüksége, és a mi hozzájárulásunk ehhez a stabilitáshoz nagyon fontos, figyelembe véve az ország és a régió helyzetét", fejtette Pataki Csaba Szatmár megyei szentor.

A szerződést Ponta és Kelemen mellett Gabriel Oprea, az UNPR valamint Daniel Constantin, a PC elnöke látta el névjegyével, ezzel életre hívva a négypárti kormánykaolíciót.

„Nincs szükség arra, hogy új kormányprogramot szavazzunk meg" reagált Keleme Traian Basescu államfő vasárnapi kijelentésére, mely szerint alkotmányellenes lenne a kormányprogram menetrendszeri megváltoztatása. Az RMDSZelnöke kifejtette, hogy ez a program is vaskos kisebbségi fejezetet tartalmaz, és mind gazdasági, mind szociális téren tartalmazza azokat a lehetőségeket, amelyek "hozzásegítenek a jó kormányzáshoz".

Közölte: a 2012-es kormányprogram kisebbségi fejezetét is az RMDSZ írta, hiszen akkor az azóta már felbomlott Szociálliberális Szövetség (USL) őket kérte fel ennek a fejezetnek a megírására. Hozzátette: a Mihai Razvan Ungureanu vezette és 2012 áprilisában megbuktatott kormány - amelynek része volt az RMDSZ is - programjának kisebbségi fejezete szinte szó szerint ugyanazt tartalmazza, mint a jelenlegi kormányprogram. "Minden megvan benne, ami elfogadható, és ami szükséges, és lehetővé teszi hogy előrelépjünk, új utakat keressünk" - mondta az RMDSZ elnöke az USL kormányprogramjáról.

Az MTI kérdésére válaszolva kijelentette, hogy a politikai megállapodás tartalmazza mind a székely zászló, mind a Marosvásárhelyei Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem magyar tagozata körüli viták rendezését, amelyekre a kormányzás során fognak megoldást találni.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: