2012-02-25 13:13:53• hírek • MTI

Az RMDSZ legnagyobb kihívása a választásokra való felkészülés

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) legnagyobb kihívása a következő hónapokban az önkormányzati és a parlamenti választásokra való felkészülés - jelentette ki szombaton Marosvásárhelyen Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke.

Az erdélyi városban ülésezik az RMDSZ második legfontosabb döntéshozó testülete, amelynek egyik fő napirendi pontja a választásokra vonatkozó RMDSZ-es jelölési szabályzat elfogadása. Kelemen kijelentette, hogy az idei választások a legnehezebbek lesznek az elmúlt huszonkét év politikai megmérettetéseihez képest. Utalt Tőkés Lászlónak, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnökének minapi kijelentésére, miszerint az új magyar párt nem fog közös listán indulni az RMDSZ-szel. Kelemen szerint ez az üzenet azt jelenti, hogy a szövetség csak magára és a romániai magyarságra számíthat a választási évben. Leszögezte: nem az RMDSZ utasította el az együttműködést, hiszen a szövetség híve volt az együttműködésnek.

Kelemen Hunor szerint két oka van annak, hogy az idei választások a legnehezebbek: egyrészt nehéz kormányzási időszak után kell ismét az emberekhez fordulniuk, másrészt "óriási segédlettel" megalakult az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP). Kelemen leszögezte: nem ért egyet azzal az állásponttal, miszerint osztódással erősebb lesz a romániai magyarság.

Kelemen szerint az EMNP és a Magyar Polgári Párt (MPP) célja nem az, hogy minél több mandátumot szerezzen az önkormányzati választáson, amelyre várhatóan június 10-én kerül sor. Ők elsősorban arra törekednek majd - folytatta -, hogy szavazatokat mutassanak fel, és megpróbálják térdre kényszeríteni a novemberi parlamenti választáson az RMDSZ-t, amely az elmúlt húsz évben a legtöbb eredményt érte el a romániai magyarság számára.

Az RMDSZ elnöke meggyőződését fejezte ki, hogy a szövetség meg tudja ismételni a 2008-as helyhatósági választásokon elért eredményt, hiszen tudják, milyen eszközökkel kell megoldani az emberek problémáit, és van is mit felmutatniuk az elmúlt négy év eredményeiből. Kelemen szerint ezzel szemben a rivális magyar pártok csak az RMDSZ-szel fognak foglalkozni, hiszen nem képesek reális alternatívát felmutatni, és ezért az RMDSZ-bírálaton kívül más üzenetük nem lesz.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: