2012-04-04 09:48:17• hírek • MTI

Az RMDSZ a szavazatok 7 százalékát szerezné meg

A Corneliu Vadim Tudor és Gigi Becali európai parlamenti képviselők által fémjelzett Nagy Románia Párt (PRM) és Új Generáció Pártja (PNG) az IMAS márciusi felmérése szerint nem érné el az 5 százalékos parlamenti küszöböt: a PRM-re a megkérdezettek 4,8 %-a, a PNG-re pedig 3,1 %-a adná voksát.

Egy bulvár-tv tulajdonosának pártja, Dan Diaconescu Néppártja (PPDD) a harmadik legnépszerűbb politikai alakulat Romániában - állapította meg az IMAS közvélemény-kutató intézet legutóbbi felmérése, amelyet az Adevarul című román napilap megrendelésére készített.

Az elemzők által rendszerellenesnek nevezett, tavaly ősszel bejegyzett PPDD népszerűsége alig két százalékkal marad el a bukaresti kormány fő erejét képező Demokrata Liberális Párt (PDL) támogatottságától - állapítja meg a március 7 és 13 között végzett felmérés, amelynek eredményeit kedden tették közzé. A pártalapító televíziós sztár, Dan Diaconescu hatalomra kerülése esetén ingyenes élelmiszer-ellátásban részesítené az állattenyésztőket, elkobozná a törvénytelenül szerzett vagyonokat, állami vagyonkezelőt alapítana, amely osztalékot fizetne az állampolgároknak, az igazságszolgáltatást esküdtszékekre bízná, és megszüntetné a kötelező rádió- és televízió-előfizetést.

A felmérést megrendelő Adevarul cikkírója, Romulus Georgescu szerint Dan Diaconescu Néppártja immár konszolidálta pozícióit, hiszen januárban 13,9 %-on, februárban pedig 17,4 %-on mérték. Az elemző ugyanakkor hozzáteszi: a PPDD-hez hasonló pártok, amelyeknek nincsenek erős helyi szervezeteik, a választásokon nem szokták hozni a közvélemény-kutatások által jósolt eredményeket.

Az alapító Dan Diaconescu neve azt követően került a politikai alakulat elnevezésébe, hogy a bíróság elutasította bejegyzését  a Nép Pártja néven. Az IMAS márciusi felmérése szerint a legtöbben továbbra is az ellenzéki szociálliberális pártszövetségre (USL) voksolnának a parlamenti választásokon, ám a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) által létrehozott szövetség támogatottsága a februárban mért 49,2%-ról 48,4%-ra csökkent. Második a bukaresti kormány fő erejét alkotó Demokrata Liberális Párt (PDL), amely visszaszerezte hívei egy részét: márciusban 18,6%-os támogatottságot mutatott ki az IMAS felmérése, a januári 15,8% és februári 17,8%-hoz képest. Az Adevarul elemzője mégis úgy értékeli, a kormányfőváltás nem váltotta be a PDL hozzá fűzött reményeit.

A harmadik helyezett PPDD-n kívül, a felmérés szerint, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) jutna még be a bukaresti parlamentbe, a voksok 7 %-ával.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: