2008-09-16 23:52:13• hírek • Szatmár.ro

Az RMDSZ a románokhoz is szól

Nagy valószínűséggel, pénteken a Szövetségi Állandó Tanács 90%-ban véglegesíteni fogja az RMDSZ képviselő- és szenátorjelöljeinek listáját, miután ugyanez a fórum a múlt hét végén több erdélyi, de Kárpátokon kívüli megye esetében is döntött a jelöltekről – jelentette be Markó Béla keddi, bukaresti sajtóértekezletén.  A szövetségi elnök arról is tájékoztatott, hogy a Szövetségi Képviselők Tanácsának szombati, marosvásárhelyi ülésén, az időszerű politikai kérdések megvitatása mellett napirenden van az RMDSZ választási programtervezetének bemutatása is: a testület várhatóan megszavazza annak véglegesített változatát.

-Nem a nemzetiség, hanem az RMDSZ programjának felvállalása, illetve a magyar nyelv ismerete a feltétele annak, hogy valaki a Szövetség színeiben indulhasson az őszi parlamenti választásokon – szögezte le Markó Béla, aki rámutatott: előfordul, hogy a vegyes házasságok miatt, néhány jelölt, de egyszerű RMDSZ-tag is román nevet viseljen. A nem magyar nemzetiségű jelöltnek egyébként el kell fogadnia az RMDSZ programját és általános célkitűzéseit, a nemzeti identitáshoz kötődő tényezőkkel együtt, vállalnia kell, hogy tevőlegesen hozzájárul annak megvalósításához, illetve ismernie kell a magyar nyelvet – tette hozzá a szövetségi elnök.

Markó Béla beszámolt arról is, hogy szeptember 15-én az RMDSZ vezető tisztségviselői Erdély-szerte számos tanévnyitó ünnepségen vettek részt. Leszögezte: a Szövetség prioritásai közé tartozik az anyanyelvű oktatás gondjainak megoldása, illetve magyar nyelvű tanintézmények alapítása. A szórványban az anyanyelvű iskola az, amely a legfontosabb a nemzeti önazonosság, a nyelv és a kultúra megőrzése szempontjából –Szeretnénk éves gyakorlattá tenni egy-egy magyar iskola létrehozását - mondta a szövetségi elnök.

Keddi sajtótájékoztatóján Markó Béla a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumának múlt heti ülése kapcsán megerősítette, a KMKF égisze alatt a magyarországi pártok létrehoznak egy alapítványt, amely egy, a magyar kisebbségek érdekképviseletét ellátó irodát működtet majd Brüsszelben.

Újságírói kérdésre válaszolva kifejtette, az RMDSZ választási üzenete a többségi nemzethez is szól: véleménye szerint a közvélemény is tisztában van az RMDSZ kormányzati tisztségviselőinek munkájával, eredményességével: ezt jelzi az is, hogy idén is több olyan településen, ahol a magyarság számaránya alacsony, újraválasztották a Szövetség polgármestereit.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: