2014-01-08 12:34:08• hírek • Szatmár.ro

Az RMDSZ Nőszervezete 853 arcra varázsolt mosolyt

"Nyugodtan elmondhatjuk, hogy a Mosolygó Karácsony elnevezésű karitatív és egyben figyelemfelkeltő akció a vártnál nagyobb sikerrel zárult országos szinten, de ami ennél sokkal fontosabb, megyei szinten is" - összegezte az RMDSZ Nőszervezetének első, országos szintű akciójának eredményét Őri-Pákay Franciska, a szervezet megyei ügyvezetője.

Összesen 853 gyermek arcára sikerült mosolyt varázsolni azokkal a karácsonyi díszekbe öltöztetett cipődobozokba rejtett ajándékokkal, amelyeket a nőszervezet, a civilek és az iskolások, valamint magánszemélyek gyűjtöttek. A gyűjtés központja elsősorban Szatmárnémeti volt, de Nagykárolyban is akadt olyan személy, akit meghatott az ajándékozásnak ezen formája, s elkészítette a csomagokat.

„Terveink szerint ugye azok a gyermekek kaptak volna csomagokat, akik valamilyen oknál fogva nem tanulhatnak a saját településeiken magyar nyelvet csak fakultatív formában, ám ilyen gyermek a statisztikák szerint csak alig több mint 400 volt. Ki kellett tehát találni, hogy a maradék csomagot kik kapják meg. A visszajelzések alapján olyan települések kerültek be a listába, ahol hátrányosabb helyzetűek, de mégis kevesebbszer gondolnak így rájuk a karitatív szervezetek" - mutatott rá a vártnál több csomag elhelyezésének módozatára az ügyvezető elnök. „Nem gondoltam volna, hogy éppen az én községem az, amelyben ennyi rászoruló gyermek él, holott ugye alig pár kilométerre van a megyeközponttól, s kevesen gondolnák, hogy itt is komolyan elkél minden segítség" - részletezte Őri-Pákay Franciska, aki az utolsó, 79 csomagból álló egységet Lázári iskolaigazgatójának kérése alapján ebbe a községbe juttatta el.

Voltak azonban az ajándékozás során más megdöbbentő esetek is: Nagytarnán az RMDSZ-es tanácsos felesége személyesen vitte ki egy sokgyermekes családnak a dobozokat, s a gyermekek a decemberi időjárás ellenére mezítláb futottak elé az udvaron. A legtöbb helyen a gyermekek mosolygó szemekkel nézték a csomagokat, s néhányan többször is megkérdezték, hogy az összes, a dobozban található holmi biztosan az övék-e.

Közel kilencszáz cipősdoboz-ajándékot osztottak szét

A Kölcsey Ferenc Főgimnázium nem csak a csomaggyűjtésben, de a kihordásban is jeleskedett, így azután a helyszínen döbbenhettek rá arra tanárok és diákok, hogy Sződemeteren, az iskola névadójának szülőfalujában a diákok egymás között már románul beszélnek, tehát a szórványosodás jelenségére komolyan oda kell figyelni a jövőben Szatmár megyében is. Ez az akció tehát azon túl, hogy ahogy a neve is mondja, mosolygóssá tette sokak számára - ajándékozottak és ajándékozók számára egyaránt - a karácsonyt, egyben segített abban is, hogy felszínre kerüljenek olyan problémák, amelyek ugyan a mindennapokhoz tartoznak, de így nagyobb jelentőséget kaphatnak majd.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: