2014-07-17 16:39:32• hírek • MTI

Az RMDSZ Kelemen Hunort indítja az államfő-választáson

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Kelemen Hunort, a szövetség elnökét indítja a novemberi romániai államfőválasztáson, és Biró Rozália szenátort, a Szövetségi Képviselők Tanácsának (SZKT) elnökét javasolja miniszterelnök-helyettesnek, illetve kulturális miniszternek - döntött csütörtöki ülésén az RMDSZ Szövetségi Állandó Tanácsa.

Kelemen Hunor rámutatott: egyetlen román párt sem képviseli a romániai magyarság érdekeit, ezért az RMDSZ a választási kampányban fel akarja mutatni, milyen megoldásokat javasol a romániai társadalom egésze számára, és hogyan szeretné ezen belül érvényesíteni a magyar közösség érdekeit.

Az RMDSZ 1996 óta minden elnökválasztáson saját jelöltet indított: 1996-ban és 2000-ben Frunda György szenátort, 2004-ben Markó Béla akkori RMDSZ-elnököt, 2009-ben pedig a szövetség ügyvezető elnöki tisztségét betöltő Kelemen Hunort.

Az RMDSZ csütörtöki kolozsvári tanácskozásán a kormányból távozó Kelemen Hunor megüresedő helyére is megnevezte jelöltjét. Az RMDSZ-elnöke hétfőn jelentette be, hogy augusztus 1-jei hatállyal lemond kormányzati tisztségeiről, miután a kormány az RMDSZ-szel szemben lépett be a kisebbségek európai polgári kezdeményezéséről szóló luxemburgi perbe.

Kelemen Hunor rámutatott: az alapszabály szerint a szövetség belső parlamentjeként működő SZKT elnöke a második legmagasabb rangú tisztségviselője az RMDSZ-nek, így természetes volt, hogy Biró Rozáliát kérte fel az RMDSZ-nek járó miniszterelnök-helyettesi tisztség betöltésére. A parlament által márciusban elfogadott új kormánystruktúra szerint ezt a tisztséget és a kulturális miniszteri posztot ugyanaz a személy tölti be.

A Kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem közgazdászi oklevelével rendelkező, 49 éves Biró Rozália 1991 óta tagja az RMDSZ-nek, amelynek színeiben 2001 és 2012 között Nagyvárad alpolgármesteri tisztségét töltötte be, 2012 óta pedig Bihar megyei szenátor a parlamentben. 2007-ben választották a Szövetségi Képviselők Tanácsának élére, és ugyancsak Biró Rozáliát választotta elnökévé az RMDSZ tavaly megalakult nőszervezete.

Az RMDSZ jelöltje elmondta magáról, hogy a rendszerváltás utáni első évtizedben vállalkozóként, később pedig a közigazgatásban szerzett döntéshozói tapasztalatot, és miniszterelnök-helyettesi kinevezése esetén annak a koalíciós megállapodásnak akar érvényt szerezni, amelyet kormányra lépésekor kötött az RMDSZ a Victor Ponta kormányfő vezette Szociáldemokrata Párttal.

Újságírói kérdésre válaszolva megerősítette: 2010 óta érdekösszefonódási (nem pedig összeférhetetlenségi) gyanúval vizsgálódik ellene az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI), de ügyében nincs előrelépés. A helyi sajtó úgy tudja, Biró Rozália alpolgármestersége idején olyan alapítvánnyal kötött ingatlanbérleti szerződést a nagyváradi városháza, amelynek egyik alapítója az RMDSZ politikusa volt.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: