2010-12-15 16:18:37• hírek • Szatmar.ro

Megjelentek a szélhámosok

A határon túli magyarok számára a kettős állampolgárság könnyebb megszerzésére tett javaslat elfogadását követően megyénkben megjelentek a szélhámosok, akik a hiszékeny, illetve tájékozatlan lakosságot kihasználnák, hívta fel a figyelmet a két elnök.

Mint mondták, alig, hogy sikerült az anyaországi magyaroknak lemosniuk a 2004-es népszavazás szégyenét, Románia szerte megjelentek a kufárok, akik hasznot szeretnének húzni az új törvény adta lehetőségből.

A helyi magyar sajtóban, illetve az utcai falragaszokon is úgy hirdetik magukat bizonyos személyek, mint akik jogosultak a kettős állampolgárság megszerzésének lebonyolításában, sőt, a FIDESZ nevével visszaélve, megtévesztően hasonló megnevezés alatt tevékenykednek.

Az RMDSZ szatmári vezetői ezzel kapcsolatban elmondták, közleményt kaptak a Fidesz - Magyar Polgári Szövetség Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezetének elnökétől, Tilki Attilától. Ebben a magyarországi elnök kifejti, a FIDESZ-nek az alapszabályzatában is rögzítve van, hogy nem rendelkezhet semmilyen határon túli képviselettel, ugyanakkor felhívja a figyelmet arra is, hogy : „...ne hagyják magukat, hogy holmi áll bélyegzővel ellátott iratokkal félrevezessék önöket."

Az amúgy teljesen ingyenes ügyintézésért cserébe a szóban forgó ügyeskedők 20 eurót, esetenként 80 lejt kérnek a naiv személyektől.


A veszélyekre hívták fel a figyelmet a vezetők
A veszélyekre hívták fel a figyelmet a vezetők


Kereskényi Gábor, a városi RMDSZ elnökének elmondása alapján a teljes ügyintézés illetékmentes, csupán a romániai dokumentumok hitelesítéséért kell fizetnie az igénylőnek, azonban ez az összeg sem haladja meg a 40-50 lejt.

Csehi Árpád a megyei szervezet elnöke szerint, igen fontos, hogy a szatmári magyarság jól informált legyen, ezért is állítottak össze egy tájékoztató füzetecskét, amelyet az RMDSZ székházában vehetnek át az érdeklődők. Itt amennyiben kérdésük merül fel az igényléssel kapcsolatban bővebb információt is kaphatnak. A vidéken élők számára már eljuttatták a füzetecskéket, igény esetén azonban lakossági fórumokat is szervez a szövetség.

A kérvényt egyébként magyarországi anyakönyvvezetőknél, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal regionális igazgatóságainál, illetve a magyar konzuli tisztviselőknél adhatják le.



Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: