2010-03-03 11:26:14• hírek • Szatmár.ro

Az MTV vetíti a szemle legjobb tévéfilmjét

Újabb saját mozikat vetít a Magyar Televízió. A Tűzvonalban alkotóinak háromrészes tévéfilmjét Géniusz, az alkimistaÁtok címmel mutatja be szerda estétől az m1. A köztévével koprodukcióban készült az idei filmszemle legjobb tévéfilmje, az az Átok is. A négyrészes alkotást március 10-én és 11-én láthatják a nézők.  is. A négyrészes alkotást március 10-én és 11-én láthatják a nézők.

A Hajónapló  című 12 részes sorozat után újabb saját mozikat vetít a köztévé. A Magyar Televízió forráshiányos helyzete ellenére is elkötelezett a televíziós filmgyártás tradícióinak újjáépítése mellett, ezért lehetőségeihez mérten támogatja új alkotások létrejöttét. Az elkövetkező napokban két olyan alkotást is bemutat az m1, amely a Magyar Televízióval koprodukcióban - részben a Magyar Mozgókép Közalapítvány pályázati támogatásából - készült.

A Géniusz, az alkimista című tévéfilm első epizódját 2010. március 3-án, szerdán 22.30-tól vetíti az m1. A háromszor ötven perces misztikus krimi izgalmas utazásra csábítja a nézőt Pécs múltjába - egy fiktív történeten keresztül egyedülállóan színes tablót fest Európa 2010-es Kulturális Fővárosáról. A néhány Budapesten és Kecskeméten forgatott jelenet kivételével teljes egészében Pécsett játszódó sorozatban olyan kortárs színészegyéniségek szerepelnek, mint Stohl András, Alföldi Róbert és László Zsolt a Nemzeti Színházból, vagy a legfiatalabb generációból Tenki Réka, Erdélyi Tímea, Kolovratnik Krisztián és Feke Pál. A produkciót a Tűzvonalban korábbi alkotói jegyzik: Soós Péter rendező, Fonyódi Tibor forgatókönyvíró és Vajda Péter operatőr.

A Géniusznak nevezett titokzatos alak körül forgó történet második és harmadik részét március 4-én, csütörtökön, illetve március 5-én, pénteken szintén 22.30-as kezdettel sugározza a nemzeti főadó. A hétköznap esténként vetített, A nap filmje sorozatban látható mű után értékes dokumentumfilmeket is bemutat ezeken az estéken a Magyar Televízió: szerdán Lőwy Gábor az indonéz szigetvilágban forgatott, Gorontalo, az elrejtett éden című filmje, csütörtökön a 2007-ben elhunyt dzsessz-zongorista életéről szóló, Oscar Peterson - az élő legenda című kanadai mozi, pénteken pedig a magyar származású orvos-polihisztor, Lénárd Sándor életéről készült, Az utolsó boldog nap című amerikai film kíséri a Géniusz, az alkimista vetítését.


Jelenet a Géniusz című filmből
Jelenet a Géniusz című filmből


Jövő szerdán, március 10-én 22.30-kor mutatja be Mátyássy Áron négyrészes tévéfilmje, az Átok első két epizódját a Magyar Televízió. A Balatonfüreden forgatott négyszer huszonöt perces film egy családi találkozó történetét eleveníti meg: az édesapa halála miatt nemcsak az örökségen kénytelen osztozni a család balatoni nyaralójában hosszú évek után találkozó testvérpár, Marci és Emma, hanem a korábbi években felhalmozódott sérelmekkel, apjuk eltitkolt múltjával is szembesülnek.

Mátyássy Áron az idei filmszemle legjobb tévéfilmjének választott alkotását szokatlan módon négy forgatókönyvíró jegyzi: Gál Péter, Szászi Zsuzsanna, Tóth Csaba és Zakál Edit. A film operatőre Győri Márk, a főbb szerepeket Bánsági Ildikó, Pálfi Katalin, Hevér Gábor, Szamosi Zsófia, Tilo Werner, Fodor Annamária, Németh Alexandra és Gáspár Tibor alakítják. A film harmadik és negyedik epizódját március 11-én, 22.30-tól vetíti az m1. Az Átok premierjét mindkét napon Papp Gábor Zsigmond Balaton retró című népszerű dokumentumfilmje kíséri.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: