2010-03-09 15:56:47• hírek • Szatmár.ro

Az MTV Erdélyben a legnépszerűbb

Erdélyben is az MTV a legkedveltebb közszolgálati médium a romániai televíziós piacra vonatkozó elektronikusan mért  2009-es adatok alapján. A teljes magyar közösség tévézési szokásait reprezentáló adatokból az derül ki, hogy a legtöbbet az RTL Klub adását nézik a határon túl is.

Az elmúlt hetekben a hazai és a határon túli sajtóban több cikk jelent meg a magyarországi csatornák erdélyi népszerűségéről hivatkozva egy felmérésre. A kutatást végző szervezet azonban az elektronikus média területén ismeretlen, és arról sincs kielégítő információ, milyen metodikával készítette a felmérést. A hiányos, nem megbízható adatok pótlására a Magyar Televízió bekérte a műszeres mérést megrendelő ARMA nevű szervezettől a romániai kutatási eredményeket, hogy hiteles számok alapján a tényleges helyzetet ismerhesse meg. A televíziós műszeres mérés a román piacon - hasonlóan más európai országok gyakorlatához - nem az egyes piaci szereplők külön megbízása alapján, hanem egy egységes, az összes piaci szereplőt egy szervezetbe tömörítő testület megrendelése alapján és irányítása mellett történik. E szervezet neve ARMA, amely egyben az adatok jogtulajdonosa is. Az ARMA számára a műszeres nézettségmérést a GFK romániai leányvállalata végzi.

Az ARMA által közölt eredmények gyökeresen eltérnek a sajtóban napvilágot látott adatoktól, de a televíziós piacot ismerők számára nem tartogatnak igazi meglepetést. A hazai nézettségi szokásokhoz hasonlóan 2009-ben az erdélyi magyarok körében is az RTL Klub volt a legnagyobb közönségaránnyal rendelkező csatorna, amely éves átlagban 11,7%-os piaci részesedést ért el. A második helyet is magyar kereskedelmi adó, a TV2 foglalja el 9,8%-kal. A képzeletbeli dobogó harmadik fokán a román nyelvű Pro TV áll, amely a tévézésre fordított idő 7,4%-át tudhatja magáénak. Egyértelmű tehát, hogy - a korábban publikált információkkal ellentétben - a három legnézettebb csatorna kereskedelmi adó, ami azt a teljesen természetes tényt illusztrálja, hogy az Erdélyben élő magyarok tévénézési szokásai megegyeznek az Európa többi országában mértekkel. A tévénézők elsődleges célja ugyanis a napi információszerzésen túl a kikapcsolódás, amit leginkább az általános szórakoztató csatornák szolgálnak ki.


A csatornák közönségarányának alakulása
A csatornák közönségarányának alakulása


A három kereskedelmi televíziót a Magyar Televízió két csatornájának együttes nézettsége követi (7,3%), a sorban mögötte a Duna TV és Duna Autonómia (6%) található. Ha a kedveltséget a nézettség függvényében vizsgáljuk, akkor a számok alapján a Magyar Televízió Erdélyben is a legkedveltebb közszolgálati médium. Mint arról korábban a sajtó hírt adott, az MTV díjmentesen átadja műsorát számos közösségi televíziónak, amelyeket a műszeres mérés az egyéb magyar nyelvű csatornák közé sorol. Ez azt jelenti, hogy a Magyar Televízió műsorai a valóságban még több nézőhöz jutnak el.

A Magyar Televízió büszke a határon túli magyarság körében - főleg az elmúlt fél évtizedben elért eredményeire. Az MTV vezetése nagy súlyt fektetett a nemzeti főadó kárpát-medencei foghatóságának elterjesztésére, a műsorok színvonalának javítására és a kommunikációra. A felmérés tanúsága szerint a munka gyümölcsei egyre markánsabban, immár a statisztikákban is jelentkeznek.

A köztelevízió budapesti központjába érkező levelek, telefonok és a látogatók jelentős száma bizonyítja, hogy az MTV a határon túli és erdélyi családok mindennapjainak fontos tényezőjévé vált. Kifejezőek Ambrus Attilának, a Magyar Újságírók Romániai Egyesülete elnökének egy felvidéki szakmai fórumon elhangzott szavai: „Számunkra a Magyar Televízió sokáig csupán egy volt a tucatnyi csatorna közül, mára azonban azt mondhatjuk: a MI TELEVÍZIÓNK."

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: