2011-04-27 13:23:53• hírek • Póti Orsolya

Kövér László is eljön a rendezvényre

Kulturális rendezvénysorozatot szervez az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület a szatmári béke aláírásának 300. évfordulója alkalmából, melynek keretében április 29-én különleges történelmi emléktárlat nyílik. Az érdeklődők néhány pillanatra Rákóczi korába csöppennek.

A szatmárnémeti Vécsey-ház ad otthont, annak a Rákóczi korát felidéző emlékkiállításnak, amely a szatmári béke aláírásának 300. évfordulója alkalmából nyílik április 29-én, péntek délután 17 órától. Mint megtudtuk, a tárlatnyitót történelmi előadások sorozata előzi meg, melyekre szintén a Vécsey-házban, a Szatmár Megyei Múzeum képzőművészeti részlegének II. emeleti dísztermében kerül sor.

II. Rákóczi Ferenc távollétében, 1711. április 30-án kötötték meg a Rákóczi-szabadságharcot lezáró békeszerződést, a szatmári békét, melynek folyamata a Vécsey-ház környékén, egy az 1700-as években létesült épületben zárult le, amit a reformátusok egykor templomként is használtak.

Szőcs Pétertől, a Szatmár Megyei Múzeum aligazgatójától megtudtuk, a kiállítás anyaga magyarországi és romániai múzeumok és levéltárak gyűjteményéből, illetve Rákóczi-ereklyékből áll. A látogatók az értékes dokumentumokon és okmányokon kívül, különleges fegyvereket, zászlókat, Rákóczi-kori viseletet, tárgyakat tekinthetnek meg. Látható lesz egy olyan érem is, amely a szabadságharc idején készült, de kiállítanak más olyan érmeket is, melyeket a béke megkötése után készítettek. Az érmék mellett az érdeklődők egy olyan miseruhát láthatnak, melyet egy a Rákóczi korában élő román püspök viselt, valamint elhozták Kolozsvárról Bánffy György, Erdély kormányzójának dolmányát is. A látványosságok mellett illusztrált információs pannók tájékoztatják majd a látogatókat.

A rendezvénysorozat keretében megkoszorúzzák azt a Vécsey-ház udvarán álló emlékművet, amelyet Popp Aurel művész készített a békeszerződés aláírásának emlékére.

A rendezvény legmagasabb rangú vendége a magyar országgyűlés elnöke, Kövér László lesz. A magyarországi politikus a látogatása során megbeszélést fog folytatni a Ilyés Gyula polgármesterrel és Csehi Árpáddal, a Szatmár Megyei Tanács elnökével. A meghívottak között Szatmárnémetiben fog vendégeskedni Seszták Oszkár, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei tanács elnöke is.



A napokban rendezik be tárlatot a Vécsey-házba
A napokban rendezik be az emléttárlatot a Vécsey-házba


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: