2014-08-15 10:52:12• hírek • MTI

Az MPP tét nélkülinek tartja a választást, nem állít jelöltet

Fotó: Magyarhirlap.hu
Fotó: Magyarhirlap.hu

A Magyar Polgári Párt (MPP) a magyarság szempontjából tét nélkülinek tartja a novemberi romániai államfőválasztást, ezért nem látja értelmét annak, hogy jelöltet állítson - mondta csütörtökön az MTI-nek Biró Zsolt, a párt elnöke.

Biró Zsolt úgy látta, csak a második fordulóban lehetne tétje a magyar szavazatoknak, ha befolyásolhatnák, hogy ki legyen Románia következő elnöke. Ehhez azonban az kellett volna, hogy az erdélyi magyarság álláspontját egyetlen jelölt képviselje.

Korábban a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) bejelentette, hogy elnökét, Kelemen Hunort indítja el a versenyben, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) pedig alelnökének, Szilágyi Zsoltnak az indítását jelentette be. A jelöltek csak akkor indulhatnak a  választáson, ha előzőleg sikerül 200 ezer támogató aláírást összegyűjteniük.
Az MPP elnöke elmondta, pártja nem vesz részt egyik jelölt támogató aláírásainak a gyűjtésében sem, a tagság és a szimpatizánsok belátására bízza, hogy támogatják-e valamelyik jelöltet, és ha igen, melyiket. Hozzátette, az MPP és az RMDSZ között márciusban megkötött politikai együttműködési megállapodás nem tér ki az államelnök-választásra, e kérdés a Kelemen Hunorral folytatott megbeszélésein sem merült fel.

Biró Zsolt kételyeit fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy az EMNP-nek sikerülne összegyűjtenie a szükséges 200 ezer aláírást. Hozzátette, "nagyon nem szeretné", ha az EMNP azoknak az adatait használná az aláírásgyűjtéshez, akik a magyar állampolgárság igényléséhez az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) által működtetett demokrácia központokban kértek segítséget. Úgy vélte, az az erdélyi magyar állampolgárok bizalmával való visszaélés lenne.

Az MPP elnöke a másik két erdélyi magyar párt kényszerhelyzetével magyarázta, hogy azok jelöltet állítanak a választásokra. Értékelése szerint az RMDSZ azért kénytelen indulni, mert ha nem teszi ezt, baloldali koalíciós partnerének szolgáltatja ki magát, ami nem tetszene az erdélyi magyar szavazóknak, az EMNP pedig szerinte "abból a vesztes helyzetből próbál ilyen módon menekülni, amibe belesodorta magát".

Biró Zsolt elmondta, pártja jelölt nélkül is hallatni kívánja hangját a választási kampányban. Valamennyi magyar és román jelöltnek elküldik az MPP által korábban megfogalmazott ötpontos alkotmánymódosító csomagot, és ennek a képviseletére kéri a jelölteket.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: