2018-03-23 18:07:51• hírek • MTI

Az Iszlám Állam vállalta magára a dél-franciaországi merényletet

Túszokat ejtett egy magányos támadó pénteken a dél-franciaországi Carcassonne közelében fekvő Trebes szupermarketjében, két embert életét kioltva. A rendőrök néhány órával később megölték a támadót.

 

A túszejtő - a 26 éves Redouane Lakdim marokkói származású, carcassonne-i lakos - először megállított egy gépkocsit, rálőtt vezetőjére és utasára, mindketten megsebesültek, egyikük súlyosan - közölte a túszejtés helyszínére érkező Gérard Collomb francia belügyminiszter. Elmondta azt is, hogy a támadó ezután Carcassonne-ban a kaszárnya közelében kocogó rohamrendőrökre lőtt, egyiküket megsebesítette a vállán, ezután hajtott a kisváros szupermarketjéhez, ahol túszokat ejtett. 


A támadó két embert megölt, majd a rendőrök közbelépésére a túszok többségét elengedte. A csendőrség alezredese önként vállalta, hogy a támadóval marad az utolsó túsz elengedésérért cserébe. Működő mobiltelefonját az asztalra helyezte, a csendőrség elit egységének tagjai ezen keresztül hallották meg, hogy a túszejtő rálőtt, megrohamozták az épületet, és megölték a támadót.


A miniszter szerint Redouane Lakdim magányos elkövető volt, aki kisebb bűncselekmények miatt ismert volt a rendőrség előtt, megfigyelték, de nem tudtak a radikalizálódásáról. A támadás - a megölt túszejtővel együtt - összesen három halálos áldozatot követelt. A miniszter gratulált a bátorságához a magát a túszért cserébe önként felajánló 44 éves csendőr alezredesnek, és "hősiesnek" nevezte a tettét.


A BFM francia hírtelevízió korábban úgy értesült, hogy a túszejtő marokkói vagy marokkói származású, és a hírszerző szolgálatok előtt ismert volt radikális nézetei miatt, de nem zárták ki azt sem, hogy köztörvényes bűncselekményeket is elkövetett korábban. A Le Parisien című napilap szerint a férfi aktív látogatója volt a szalafista közösségi portáloknak. A lap úgy tudja, hogy a férfi állítólag Szíriában is járt. A Le Parisien szerint a rendőrség péntek délután házkutatást tartott a lakásban, ahol a férfi szüleivel és három vagy négy lánytestvérével lakott.


A gyanúsított azt állította, hogy az Iszlám Állam (IA) terrorszervezethez tartozik. Az Iszlám Állam közleményben vállalta magára a trebes-i túszejtés elkövetését, de bizonyítékokkal nem szolgált állítása alátámasztására. A közlemény szerint "a kalifátus egyik katonája" hajtotta végre. A városka polgármestere, Eric Ménassi korábban azt mondta, hogy a szupermarketben túszokat ejtő férfi Allah Akbar kiáltással hatolt be az üzletbe. A férfi állítólag Salah Abdeslam, a 2015. november 13-i párizsi merényleteket elkövető kommandó egyetlen életben maradt tagjának szabadon engedését követelte.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: