2013-04-04 16:03:35• hírek • Szatmár.ro

Az Isteni Irgalmasság ünnepe

Húsvétot követő első vasárnap Isteni irgalmasság vasárnapja, melyet Faustyna lengyel szerzetesnővér hagyományozott ránk, Jézus Krisztus kérése alapján.

Jézus első alkalommal 1931-ben, Plockban beszélt Fausztina nővérnek arról a kívánságáról, hogy ünnepet szenteljenek az Isten Irgalmasságának: ,,Azt kívánom, hogy a képet, melyet ecsettel fogsz megfesteni, húsvét után az első vasárnapon ünnepélyesen áldják meg! Ez a vasárnap legyen az Irgalmasság ünnepe!'' (Napló 49)

Az Isteni irgalmasság ünnepe tehát magától Jézustól ered, amikor így szól: „Kívánom, hogy az Irgalmasság ünnepe menedék és menekvés legyen minden lélek, főleg a szegény bűnösök részére. (...) Ezen a napon nyitva állnak Isten zsilipjei, melyeken keresztül a kegyelmek folynak." (Napló 699) ,,Aki ezen a napon az Élet Forrásához járul, bűnei és az értük járó büntetés teljes elengedését nyeri el.'' (Napló 300)

Faustyna lengyel szerzetes szavain keresztül Isten így fogalmazta meg: „Irgalmam Jézus istenemberi szívén keresztül jutott el hozzátok, a lelkekhez, mint a napsugár a kristályokon keresztül."

Az ünnepet 1938-ban hirdette meg a szerzetesnővér, II. János Pál Pápa pedig 2000-ben rendelte el az egyház számára. Azóta a Szatmári Római Katolikus Egyházmegyében is minden húsvét utáni vasárnapon ünnepeljük az Isteni Irgalmasságot.

A Szatmári Egyházmegyében a szatmárhegyi templom titulusa Isteni Irgalmasság. Ennek megfelelően búcsújára vasárnap, délelőtt tizenegy órától kerül sor. A Szent Család templom fíliájaként ellátott templomban Ft. Papellás István plébános mond majd vasárnap szentbeszédet, az idei búcsú pedig a mater énekkarának és egyháztanácsosainak is különleges alkalom lesz, hiszen családtagjaik társaságában zarándokolnak el együtt ünnepelni a szatmárhegyi hívekkel.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# koronavírus # vírusstatisztika # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: