2012-08-29 15:24:33• hírek • MTI

Az Igazság Napja Sepsiszentgyörgyön

A magyar történelmi egyházak templomai elől indulnak Sepsiszentgyörgyön szombaton délben az Igazság Napja elnevezéssel meghirdetett tüntetés résztvevői a Székely Mikó Kollégium épülete elé - közölték keddi sajtóértekezletükön a megmozdulás szervezői.

A székelyföldi városba az erdélyi magyar történelmi egyházak hirdettek szeptember elsejére tüntetést, tiltakozásul amiatt, hogy egy román bíróság első fokon börtönbüntetésre ítélte a romániai egyházi restitúciós bizottság tagjait, amiért visszaszolgáltatták a Székely Mikó Kollégium épületét az Erdélyi Református Egyházkerületnek. A bíróság elrendelte az ingatlan újraállamosítását, és az egyházat kártérítés kifizetésére is kötelezte.

"A szeptember elsejei megmozdulást az egyház kezdeményezte, karöltve a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel (RMDSZ), hiszen tisztségviselőinket (Markó Attila RMDSZ-es államtitkárt és Marosán Tamást, az Erdélyi Református Egyházkerület jogászát) ítélték el. Meghívtuk a történelmi egyházakat, minden olyan politikai és civil szervezetet, amelyek az ügy mellett állnak. Szeretnénk, ha ez a nap ténylegesen erről szólna, és más téma nem vinné el a figyelmet a Mikó-ügyről. A többségi hatalomnak látnia kell, hogy nem lehet minket eltéríteni, vannak közös ügyeink, amelyekben nem alkuszunk" - mondta a sajtó képviselőinek Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspök-helyettese, a megmozdulást népszerűsítő www.13020.ro című honlap (ezen a bejegyzési számon szerepel a Mikó-dosszié a román bírósági nyilvántartásban) tájékoztatása szerint. 

Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere úgy vélekedett, szeptember elseje közeledtével, egyre több ember ingerküszöbét éri el a Mikó-ügy. Az Igazság Napját a katalán nemzet kiállásához hasonlította.
"A madridi parlament hozott egy határozatot, amelyben kimondta: nem létezik katalán nemzet. Ekkor tízezrek vonultak fel azzal a felirattal, hogy mi vagyunk az a nemzet, amely nem létezik. Most nekünk kell megmutatnunk közösségünk erejét" - mondta Antal Árpád.

A szervezők közölték: szombaton fél 12-kor minden sepsiszentgyörgyi templom harangja megszólal, mindenki a maga templománál gyülekezik, onnan vonulnak fel a Székely Mikó Kollégium épületénél elhelyezett színpadhoz. A szervezők arra kérnek mindenkit, hozzák magukkal akár a Bibliát, akár egy más, számukra kedves könyvüket a tiltakozó megmozdulásra.
Sepsiszentgyörgy polgármestere a város lakóinak megértését kérte, hiszen pénteken és szombaton forgalmi torlódásra lehet számítani a városban, ugyanakkor kifejezte reményét, hogy nem lesz rendbontás, vagy provokáció.

Az Igazság Napja szervezői - a visszajelzések alapján - húszezer résztvevőre számítanak szombaton.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: