2011-08-19 14:19:22• hírek • Szatmár.ro

Véget ért az EKE környezetvédelmi táborsorozata

Július 18. és augusztus 12. között környezetvédelmi táborsorozatra került sor az Erdélyi Kárpát Egyesület - Szatmárnémeti és a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség szervezésében.

A táborokat „A Túrmenti Védett Területek természetvédelmi kezelésének participatív tervezése" elnevezésű uniós projekt keretében szervezték meg; a pályázatot az Erdélyi Kárpát Egyesület - Szatmárnémeti a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökséggel karöltve 2011. január 1. és 2013. december 31. közt valósítja meg, a Környezetvédelmi Operativ Program 2007-2013 anyagi támogatásával. A projektet az Európai Regionális Fejlesztési Alap társ-finanszírozza.

Márk-Nagy János az Erdélyi Kárpát Egyesület - Szatmárnémeti ügyvezető igazgatója kifejtette: a projekt egyik fő célkitűzése a Túrmenti Védett Területek és környékük lakosainak tájékoztatása a terület természeti értékeiről, valamint arra ösztönzése, hogy ezeket a területeket megőrizhetővé tegyük a jövő generációi számára. E cél köré fonódik a Sárközújlakon megszervezett táborsorozat is, amely segítségével a védett területet övező települések fiataljai betekintést nyerhettek a védett terület  természeti értékeinek sokféleségébe.

A projekt időtartama alatt nyolc - ökológiai problémákat felvető - táborra kerül sor, négyre az idén, négyre 2012-ben. A táborok mindegyikében 20-20 - ötödik, hatodik és hetedik osztályos - diák vesz részt. A diákok annak a 12 településnek a fiataljai, melyek a Túrmenti Védett Területekkel határosak, vagy annak részét képezik.

A 2011-es év négy tábora pénteken zárult le. A július-augusztus hónapokban zajló 1-1 hetes táborokban összesen 80 fiatalnak nyílt alkalma a védett területekről ismereteket szerezni, élővilágát tanulmányozni és megőrzésének fontosságáról meggyőződni.

"A táborok segítségével igyekszünk közvetlenebb kapcsolatot kialakítani az itt élő közösségek és a védett területek között. A mindennapos kirándulások során a gyerekeknek lehetősége nyílik megismerkedni az őket övező természettel és annak csodálatos élővilágával. Az itt tanultakat átadhatják ismerőseiknek, barátaiknak, ezzel hozzájárulva egy  szélesebb célcsoport eléréséhez." - nyilatkozta  Póti Tünde, a projekt kommunikációs felelőse.

Az ismeretanyag alaposabb elsajátításának érdekében a táborokat tematikus napokra bontották a szervezők. Az első nap az ismerkedésről szólt. A fiatalok megismerkedhettek a csoporttársaikkal, valamint azokkal a településekkel melyek a védett területet övezik. Második nap, a madarak napja alkalmával, betekintést nyerhettek a védett terület madárvilágába, melyet az Újberki Halastavaknál tett kirándulás és madár-megfigyelés tett élvezetesebbé. A harmadik nap az emlősök és kétéltűek napja volt, amikor az érdekes előadások mellett a fiatalok vidranyomokat kerestek a Túr folyó partján, tanulmányozták az Adorjáni halastavak kétéltűit, este pedig a Vécsey kastély denevéreit. A negyedik napon az erdőé volt a főszerep. A Weiss-erdőben tett kirándulás folyamán az ártér növényfajait figyelhették meg a résztvevők. A tábor utolsó napján a diákok csapatverseny keretében mérték össze a hét folyamán szerzett tudásukat.

A szervezők szerint a táborok sikeresek voltak Minden diákcsoportnak sikerült az ismeretei közé lopni pár hasznos tudnivalót, melyek elengedhetetlenek a környezettudatos magatartás kialakításában. Reményeik szerint a pályázat lejártával nem ér véget ez a kezdeményezés, és a jövőben több ehhez hasonló táborra kerül majd sor.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: