2012-02-06 13:01:42• hírek • MTI

Az IMF-et nem érdekli, hogy lemondott a kormány

Valószínűleg nincs veszélyben a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az EU által Románia számára jóváhagyott támogatási program a román kormány lemondása után sem - vélekedtek a kabinet lemondásának hétfői bejelentése után londoni felzárkózó piaci elemzők.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének szakértői kommentárjukban annak a véleményüknek adtak hangot, hogy bárki lesz is Románia következő miniszterelnöke, illetve bármilyen összetételű kormány élén áll majd, nem várható jelentősebb visszalépés a romániai reformfolyamatban, nem számítva olyan intézkedéseket, amelyek "normálisnak tekinthetők" egy választási évben.

A JP Morgan elemzői közölték, hogy egyébként is a romániai reformok lassulását és "a választásokhoz kötődő kormányzati kiadások" növekedését várták az idén, és továbbra is ez a várakozásuk. Kiemelték, hogy az IMF/EU-egyezséggel kapcsolatos összes fontos végleges döntést rendszerint az államfő hozta meg, így ameddig ő tisztségében marad, addig várhatóan az IMF/EU-program sem fog kisiklani. A  JP Morgan közgazdászai szerint a választásokhoz kötődő költségvetési "elcsúszásokat" a valutaalap és az unió jó eséllyel "csekély horderejűnek" fogja tekinteni.
A JP Morgan londoni felzárkózó térségi szakértői kiemelték azt is, hogy az ellenzék szintén hitet tett az IMF/EU-program fenntartása mellett választási győzelme esetére.

A ház elemzői szerint megvan az esélye az IMF/EU-program átmeneti leállításának, ha Románia nem teljesít bizonyos célokat, amelyek szerepelnek a megállapodásban. A JP Morgan szakelemzői ugyanakkor  "nagyon csekély" valószínűséget adtak annak, hogy a román IMF/EU-program egyáltalán nem folytatódik, mivel megítélésük szerint Románia gazdasági helyzete ingatag,az ország finanszírozási hiánnyal küszködik, és ebben a helyzetben nem hagyhatja figyelmen kívül a költségvetési reformokra irányuló uniós kéréseket.

Románia a múlt hét elején 1,5 milliárd dollár értékben, 6,75 százalékos kuponnal - a piac várakozásoknál kedvezőbb árazási feltételekkel - bocsátott ki tízéves lejáratú dollárkötvényt.
A Fitch Ratings - amely  a hosszú futamidejű román szuverén devizaadósságra érvényes "BBB mínusz" osztályzattal látta az új román dollárkötvényt - a besorolásához fűzött elemzésében felidézte, hogy tavaly júliusban a befektetési ajánlású "BBB mínusz" szintre emelte a hosszú lejáratú román szuverén devizaadósság osztályzatát az addigi "BB plusz"-ról, és a jelenlegi osztályzat kilátása stabil.

A legnagyobb európai hitelminősítő szerint a román adósosztályzat javítása tükrözi Románia kilábalását a pénzügyi válságból - e kilábalást jelzi a Fitch szerint az is, hogy a román hazai össztermék (GDP) ismét növekszik -, valamint a román gazdaság erőteljes exportteljesítményét, a folyómérleg-hiány szűkülését és az államháztartási deficit csökkenését.
A Fitch Ratings szerint mindent egybevetve érdemben enyhülnek a Romániát terhelő, lefelé ható kockázatok, és ez összhangban áll azzal, hogy Románia visszakerült a befektetésre ajánlott adósosztályzati sávba.

Londoni elemzésében a cég megállapította ugyanakkor azt is, hogy Románia ki van téve az euróövezeti válság átszűrődő kockázatainak, mivel a valutaunió nem csupán Románia jelentős kereskedelmi partnere, de a romániai pénzügyi szektorban is domináns szerepük van az euróövezeti bankoknak.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: