2012-08-14 17:14:32• hírek • MTI

Az IMF rontotta a román GDP-re vonatkozó előrejelzését

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) a román belföldi össztermék (GDP) 0,9 százalékos növekedésével számol az idén a korábban közölt 1,5 százalék helyett - jelentette be kedden Bukarestben az IMF küldöttsége.

A román kormány költségvetés-kiigazítási tervezetében 1,2 százalékos GDP-növekedés szerepelt, miután a kabinet is csökkentette várakozásait. Az IMF küldöttsége a hitelmegállapodás feltételei teljesítésének esedékes felülvizsgálata alkalmából tartózkodik a román fővárosban. Kedden véget értek a megbeszélések, és a nemzetközi hitelezők megállapították, hogy Románia teljesítette a legfontosabb kötelezettségvállalásokat.

Eric de Vrijer, az IMF bukaresti küldöttségvezetője közölte, hogy Románia teljesítette a költségvetési hiánycélt, és reményét fejezte ki, hogy az év végéig a román kormánynak sikerül 3 százalék alatt tartania a deficitet, ahogyan ezt vállalta.
A hiányosságok között kiemelte a helyi önkormányzatok és a kórházak által felhalmozott adósságokat, ami szinte állandó probléma Romániában, minthogy ezek az adósságok rendszerint újratermelődnek.

Ugyanakkor De Vrijer szerint ahhoz, hogy az IMF igazgatótanácsa jóváhagyja a Romániának soron következő hitelrészletet, Bukarestnek több feltételt is teljesítenie kell. Így a kabinetnek megoldást kell találnia a helyi közigazgatások által felhalmozott adósságok csökkentésére, és szeptember közepétől a lakosság számára 5 százalékkal, az ipari fogyasztók számára pedig 10 százalékkal emelnie kell a gáz árát. Emellett el kell indítania az Oltchim vegyipari üzem privatizálását és a romániai gázvezeték-hálózatot kezelő Transgaz vállalat 5 százalékos részvénycsomagjának tőzsdei értékesítését.

Románia 2011-ben kötött többoldalú nemzetközi, elővigyázatossági típusú hitelmegállapodást, amelynek értéke 5,4 milliárd euró. Románia ezt a pénzt csak akkor használja fel, ha szükségessé teszi egy váratlan válsághelyzet.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: