2011-10-01 15:47:27• hírek • MTI

Az IMF leminősíti a román gazdaságot

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) mintegy felére csökkenti a jövő évi román gazdasági növekedésre vonatkozó prognózisát, amely a legújabb becslések szerint 2 százalék lesz.

Erről Jeffrey Frank, az IMF bukaresti küldöttségének vezetője nyilatkozott pénteken. A Mediafax román hírügynökség által idézett szakember szerint az IMF várhatóan 2 százalékra csökkenti a jövő évi román gazdasági növekedésre vonatkozó várakozást, miután korábban 3,5-4 százalékos növekedéssel számoltak. Franks szerint azért kényszerülnek az előrejelzett növekedés csökkentésére, mert a nemzetközi gazdasági nehézségek várhatóan Romániára is kihatnak.

A küldöttségvezető szerint a szerényebb várható gazdasági növekedés nem Románia hibája, de Bukarestnek gyorsítania kell a reformok ütemén, hiszen azok az elmúlt három hónapban lelassultak.

Franks szerint az eladósodott román állami vállalatok szerkezeti átalakításának és privatizációjának megakadályozására politikai nyomásgyakorlást tapasztaltak az elmúlt hónapokban, ezért az IMF igazgatótanácsa arra buzdítja a román kormányt, hogy továbbra is határozottan alkalmazza a nemzetközi hitelezőkkel szemben vállalt reformokat még akkor is, ha jövő évben választások lesznek az országban.

Románia az idén kötött újabb kétéves nemzetközi többoldalú hitelmegállapodást az IMF szervezésében, amelynek értéke meghaladja az 5 milliárd eurót. Az új hitelmegállapodás abban különbözik a 2009-estől, hogy a mostani elővigyázatossági hitelszerződés, így Románia csak váratlan válsághelyzet esetében folyamodik a kölcsön felhasználásához.

Szeptember első felében a román hatóságok már beszéltek arról, hogy csökkentik a jövő évi gazdasági növekedésre vonatkozó előrejelzést, de Ion Ariton gazdasági miniszter akkor még 2,5-3 százalékos becsült növekedésről beszélt.

Az IMF küldöttsége októberben jön Bukarestbe felülvizsgálati látogatásra, amelyen a felek döntést hoznak egyebek között a jövő évi remélt gazdasági növekedés módosításáról.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: